Erősítők osztályozása egyszerűen, kezdőknek. Górcső alá vesszük: A, A/B és D kapcsolási topológiákat

Nagyon sok tévhit él az erősítők osztályozásával (és ezzel együtt a hangminőségével) kapcsolatban, legyen szó Hi-Fi, audiofil vagy high-end erősítőkről. Például, a mai napig sokan ódzkodnak a D osztálytól, pedig már semmivel sem rosszabb, mint egy A vagy A/B osztályú erősítő. Tartsatok velünk…


„A” osztály: Az A-osztályú kivitel az elérhető legmuzikálisabb kapcsolási topológia. Az összes A/B osztályú erősítőkben tapasztalható torzításoktól, az A-osztályú erősítők nem szenvednek. Hagyományos A-osztályú felépítésben a kimeneti tranzisztorok teljes feszültség alatt vannak, függetlenül a hangsugárzók tényleges igényétől….

„B” osztály: Ezzel a kapcsolással nem találkozunk erősítőkben, de az A/B osztály megértéséhez szükséges. A „B” osztályú erősítőkben a bemeneti hullámforma fel van osztva. Az egyik tranzisztor vagy elektroncső a bemeneti ciklus szinusz hullámforma egyik felét, addig a másik tranzisztor a szinusz jel másik felét erősíti fel. Ez a két fél az erősítő kimenetén áll újra össze, de ennek van egy hatalmas hátránya, ez pedig a váltópontban jelentkező a keresztváltási torzítás….

„A/B” osztály: Az A/B osztályú erősítők hasonlítanak a B osztályúakhoz, kivéve, hogy a munkaponti bemeneti árama úgy van „előfeszítve”, hogy az a ciklusok közötti átfedő része alatt is vezet. Ez feláldoz egy bizonyos mennyiségű potenciális erősítést a jobb linearitásért és az alacsonyabb torzításért érdekében, de szinte teljesen kiküszöböli a keresztváltási torzítás…. „D” osztály: A „D” osztályt gyakran digitális erősítőnek tekintik. Ez azonban teljesen helytelen. Ha a „D” osztályú erősítőre keressük a legmegfelelőbb helyes kifejezést a működésérére vonatkozóan, akkor az impulzusszélesség-moduláció lenne…. Összefoglalva: Melyik a jobb? Ez leginkább a tervezéstől és az alkatrészek minőségétél függ. Hallottunk már “A” osztályú erősítőt, amely jobb volt, mint egy “A/B” osztályú. De találkoztunk már olyan A/B osztályú erősítővel is, ami jobb hangot kínált, mint egy A osztályú. Hasonlóképpen, a piacon egyre több olyan „D” osztályú erősítővel találkozni, ami ….

 

Hozzászólás