A jó hangzás titka…, hogy ti se kövessétek el ezt a hibát. Házimozi erősítő beállítás.

Felfedjük a titkot, ebben a videóban, egy teljesen rosszul elnevezett és értelmezett házimozi erősítő beállítást veszünk górcső alá. Egy házimozi rendszer, egészen belépőszinttől a felső kategóriáig, akkor fog megfelelően és jól szólni, hogyha, az adott készülék, gondolunk itt most a házimozi erősítőre, megfelelő beállításokkal rendelkezik. Egy rossz beállítással teljesen tönkre tehetjük az egész házmozi láncunk hangminőségét.

Sziasztok! Csaba vagyok HomeMovie-tól, és most ne menjetek sehová, mert képzeljétek, már itt is, a házimozi és Hifi világában is a méret a lényeg, csak itt bizony a kicsi, a kisebb mindig jobb. Szóval kezdjük az elején. Egy házimozi-rendszer egészen a belépő szinttől a felső kategóriáig, akkor fog megfelelően szólni, hogyha az adott készülék, gondolok itt a házimozi erősítőre, megfelelően van beállítva. Egy rossz beállítással az egész rendszerünk hangját tönkre tudjuk tenni. És itt jön a képbe egy teljesen rosszul elnevezett és értelmezett beállítás, amelyet a házimozi erősítő menüjében a hangfal konfiguráció alatt találhattok. Ennek a neve Small vagy Large beállítás. Tehát kicsi vagy nagy. De ezt, hogy érti? Kicsi, teljesítményű? Kis méretű? De ennek valójában nem sok köze van ahhoz, hogy mekkora hangfalam van, vagy milyen teljesítményű hangfalam van. Ez egy teljesen rossz elnevezés. És a probléma ezzel az, hogy nemcsak titeket vagy kezdő házimozistákat tud megtéveszteni, hanem maga a szakmában is nagyon sokan rosszul értelmezik ennek a beállításnak a jelentőségét. Ez a beállítás valójában a hangfal és a hangfalak viszonyát, az LFE csatorna működését, illetve a keresztezési frekvenciákat szabályozza.  

Lássuk, a Large beállítás az azt jelenti, hogy azerősítő, teljes frekvenciatartományú jelet küld a hangfalaknak, az LFE csatorna
jelét pedig kizárólag a ménsugárzó felé továbbítja. Ezzel az a probléma, hogy ez egy falat fog képezni a hangfalak és a mélyláda között, tehát az integráció így nem valósítható meg, mert lehet, hogy a hangmérnök, aki keverte a .1 -et és  magát a rendszert, abban a helyiségben ez jól fog működni, de mi nem abban a helységben ülünk, egy teljesen más körülmények között, tehát nekünk mindenféleképpen össze kell fésülnünk a tartományokat, a mélytartományt, a középtartományt a hangfalakkal. Ezt elméletileg ki lehetne küszöbölni, ezt is az erősítő menüjében találhatjátok az LFE+man elnevezésű beállítással. Ezzel  egy kicsit közelebb jutunk ahhoz, hogy jobban tudjuk integrálni a hangfalat a mélyen vagy fordítva a mélyet a hangfalakkal? Ügye… sajnos ez az LFE+MAIN mind beállítás sem tökéletes, Large beállításban, mert itt meg azt fogja csinálni a rendszer, hogy az LFE csatornából nemcsak a mélynek juttat, hanem a hangfalaknak is. De közben jutott a hangfalaknak és a mélynek is, tehát a hangfalakon egyszerre fog jelentkezni az LFE csatorna mélytartománya, illetve a teljes frekvencia tartomány, amely ugyanúgy egy rossz hangzást fog eredményezni, sok lehet, dönghet, hiszen megkötözőik a mélytartomány. Ezzel szemben a Small beállítás egy speciális keresztezési frekvenciát engedélyez a mélysugárzó és a hangfalak között. Ez a hangfalaknál egy 12 dB / oktáv felüláteresztő szűrőt jelent, amely azt jelenti, hogyha például 80 hertzre állítjuk a házimozi erősítőnek a keresztezési frekvenciáját, akkor a hangfalunk egy oktávval lejjebb, 40 hertznél 12 decibellel fog halkabban szólni. Tehát megkapja a teljes frekvenciatartományt a hangfalunk csak egy csökkentett mély-tartománnyal. A mélyládánál 24 dB/oktáv alul-áteresztő szűrőt használ. Ez azt jelenti, ha 80 hertznél van a keresztezési frekvencia, akkor 160Hz-nél 24 decibellel fog halkabban szólni. És mint láthatjátok, ezzel a keresztezési frekvenciával megvalósul az, hogy a mélysugárzó és a hangfalak teljesen összefésülhetővé
válnak.

Az előnyökről. Az első és legfontosabb, amit említettem is, az a mélyláda és hangfalak integrációja, tehát egy sokkal jobban összehangolt rendszert kaphattok. Második. Hiába van nekem nagy hangfalam, ez a hangfal nem fog tudni 30Hz-re… például úgy lemenni, hogy ne legyen mondjuk egy mínusz 3dB vagy minusz 6 dB esése. Tehát mindenféleképpen jó a mélytartományt átirányítani a mélyládára, hiszen a mélyláda az, ami arra van tervezve, hogy ezt a 35 hertzet például teljes minőségben és hangnyomással ki tudja adni. A harmadik pedig az, hogy az erősítő válláról le tudjátok venni a terhet, hiszen az alacsony frekvenciás hangok át lesznek irányítva az LFE csatornára, vagyis a mélyládára. 

Összefoglalva, ha egy koherens igazán jól összehangolt rendszert szeretnétek, akkor mindenféleképpen a Small beállítást használjátok, de várjuk a kommenteket is, hogy például nektek ez, hogy vált be, vagy éppen nem vált be, mert ez hasznos lehet számunkra is, meg más felhasználók számára is. Kövessetek minket, iratkozzatok fel csatornánkra, legyetek jók, sziasztok!

Hozzászólás