Körülölelő immerzív Dolby Atmos és DTS:X hangzás új magaslatokban!

SVS és az immerzív, virtuális valóság alapú térhangzás.

Dolby Atmos® és DTS:X® audio formátumok az egysíkú házimozi és a zene térhangzás határait kitolják az „immerzív, virtuális valóság alapú térhangzás” birodalmába. Az audio formátumok fejlett jelfeldolgozási (processzálási) algoritmusai bármilyen hangot elhelyezhetnek és mozgathatnak a háromdimenziós lehallgató-térben – ott, ahol ez természetesen is előfordulhat egy valós környezetben. Magassági hangsugárzókat használnak ennek a sokkal meggyőzőbb és magával ragadó (körülölelő) hallgatási élménynek a létrehozására.
Egy zümmögő méhecske a fejed körül! Egy fentről – mögéd leszálló helikopter. Zuhogó eső – mindenhol. Egy testnélküli hang hív a távolból. A Dolby Atmos és DTS:X 3-dimenziós hangteret biztosít, hihetetlen fej-forgató effektekkel, a cselekmények közepébe helyezve a hallgatót.
Talán a legizgalmasabb rész, a Dolby Atmos és DTS:X tartalmak mindenféle szórakoztató formában berobbannak; beleértve a mozifilmeket, a TV-t, a zenét és a játékokat, így jóval könnyebb élvezni az izgalmas előnyöket, mint eddig valaha. Soha nem volt jobb alkalom tovább fejleszteni házimozi rendszerét magával ragadó magassági hangsugárzókkal és a Dolby Atmos / DTS:X kompatibilis AV-komponensekkel.

Dolby Atmos még több felhasználónak nyújt körülölelő, immerzív virtuális valóságú térhangzást, mint valaha

A Dolby régóta úttörő és vezető szerepet tölt be a kereskedelmi és fogyasztói térhangzás területén. Ők készítették az első házi térhatású technológiát, és ők fejlesztették ki az első élő HDTV-adást 5.1 csatornás Dolby Digital audióval, valamint még számtalan más újítást is, többek közt a legújabb a Dolby Atmos-t.

A hagyományos térhangzás egyetlen vízszintes síkon zajlik körülöttünk. A bal első és a jobb első hangsugárzók (frontok) felelősek azért, hogy úgy érezzük, a hang a köztük lévő adott helyről érkezik és talán még azon kívül is, előttük vagy épp mögöttük…, így kapjuk meg a képernyőn zajló cselekmények egészét. A középső csatorna (center) általában a párbeszédre és minden olyan műveletre összpontosít, amely úgy hangzik, mintha a képernyő közepéről jönne. Ez lehetővé teszi, hogy elképzeljük, a beszélgetések közvetlenül előttünk zajlanak, és azok meggyőző módon az emberek (szereplők) ajkából érkeznek.

A hátsó és az oldalsó háttérsugárzók felelősek a helymeghatározásért, a hely érzetének megteremtéséért. Az az érzés, hogy a cselekmények közepette vagy, a mögüled érkező hangokkal, illetve olyan környezeti zörejekkel, hanghatásokkal megspékelve, elhiszed, tényleg részese vagy a történéseknek, a magával ragadó élménynek. Ekképpen, ha a házimozi megfelelően van felszerelve és beállítva ezekkel az elemekkel, az élmény sokkal reálisabb lesz, és egy szobában többen élvezhetik a meggyőző és magával ragadó hangzást, szemben egy 2-csatornás sztereó rendszerrel, soundbárral vagy más otthoni audio megoldással, amelyeknek sokkal kisebb terjedelmű a tökéletes lehallgatási területe az az sweet pontja”.

A Dolby Atmos egy teljesen új dimenziót ad a házimozi térhangzáshoz azáltal, hogy beépíti a háromdimenziós térben körülöttünk mozgó hango(ka)t, beleértve a felülről érkezőket is, így úgy érzed, mintha az akció kellős közepén lennél. Ahelyett, hogy csatornákon korlátoznák a hangokat, azok pontosan elhelyezhetők és mozgathatók bárhol a hangmezőben, és olyan audio légkört eredményezhetnek, amely reálisan ábrázolja a fejünk felett- és az összes oldalt mozgó tárgyakat.

Az egyik legjobb dolog az, hogy a Dolby Atmos tartalmak egyre elterjedtebbé válnak a szórakoztatás minden formájában, így soha nem volt jobb alkalom tovább fejleszteni házimozi rendszeredet magassági hangsugárzókkal.
A Dolby Atmos jelenleg elérhető a legtöbb új Blu-ray kiadásban, és a régebbi filmeket is újra keverik ezzel a formátummal, amelyek mindegyik megtalálható a Dolby oldalán. Atmos tartalom a Netflix, az Amazon Prime Video, a YouTube, a Hulu Plus, a Facebook, a Pandora internetes rádió és a Vudu-n is elérhető. A legtöbb szolgáltatáshoz az Atmos tartalom, prémium szint részeként érhető el.


Az újabban megjelenő Dolby Atmos zenei technológia által, élvezheted a még magával ragadóbb hangzás előnyeit anélkül, hogy képre vagy képernyőre lenne szükséged. Gondolj egy különféle énekhangokkal, digitális hanghatásokkal és instrumentális eszközökkel megfestett helyiségre, majd a Dolby Atmos-ra, amely lehetővé teszi neked, hogy mindezt zökkenőmentesen keverve halljad, a tér bármely pontjából. Balra egy basszusgitár, dobok mögötted, jobboldalon háttér-énekesnők… Ez egy sokkal gazdagabb és összetettebb körítés a történetmeséléshez, ami bevon téged a zene művészetébe.

A Dolby Atmos Music mostantól online streamelhető az új Amazon Music HD szolgáltatáson keresztül. A Dolby Labs nagy kiadókkal is együttműködik, például az Universal Music Group-pal, hogy több ezer számot elkészítsen, illetve újra kiadjon Atmos Music formátumban. Izgalmas idő előtt áll a magával ragadó zenehallgatás, de csak akkor tudod ezeket az előnyöket kihasználni, ha van egy erre felkészített otthoni audio-rendszered.

DTS:X – A házimozi hangzás valósággá válik

A DTS fontos újító volt az audioiparban onnantól kezdve, amikor bemutatta saját csúcsminőségű digitális térhatású hangformátumát Steven Spielberg „Jurassic Park” című kasszasiker megjelenésével. Az évek során a DTS tovább folytatta a mozik és az otthoni AV-termékek térhangzás technológiáinak fejlesztését. Így a DTS is bemutatta a saját „magával ragadó audio technológiáját” a DTS:X-et, amely a hangot ott helyezi el, ahol az a 3D-s térben természetes módon fordul elő, ezzel élethű, multidimenziós hangélményt teremtve.

A DTS támogatja a hagyományos 5.1, 7.1 és más térhatású hangfeldolgozást is, és a DTS:X kiegészítésével szinte korlátlan rugalmassággal rendelkezik azzal, hogy miként és hol lehessen a magassági effektusok hangszóróit telepíteni a körülölelő házimozi rendszer létrehozásához.

Hogyan élvezheted a Dolby Atmos-t és DTS:X-et a saját házimozi rendszeredben?

A film és a zene szerelmeseinek a jó hír az az, hogy nem kell választani a Dolby Atmos és a DTS:X között, mert minden AV-vevőerősítő (vagy processzor), amely rendelkezik Dolby Atmos-szal, szinte biztosan rendelkezik DTS:X jelfeldolgozási képességekkel is. Nem tudunk egyről sem, amely ne támogatná mindkét formátumot, így soha nem kell attól tartani, hogy valamilyen tartalomról lemaradunk amiatt, mert erősítőnk nem rendelkezik megfelelően felszerelt hardverrel. Blu-ray lemezek, streaming szolgáltatások és egyéb források valószínű az egyik vagy a másik formátumot tartalmazzák, de ez ne befolyásoljon Téged a lényeg élvezetében. Az olyan önálló streaming hardver eszközök, mint a Roku, az Amazon Fire, az Apple TV és az Nvidia Shield, szintén képesek feldolgozni a Dolby Atmos hangsávokat, tehát igényeidnek és preferenciáidnak függvényében rengeteg lehetőség áll rendelkezésre.

Ha régebbi Dolby Digital vagy DTS tartalmad van, amely nem Atmos vagy DTS:X kódolású, az teljesen rendben van. Mind a Dolby Digital, mind a DTS kifejlesztette saját egyedi „fel-konvertáló/felskálázó” algoritmusait (Dolby Surround és Neural:X), amelyek felismerik a korábbi (mag) hangsáv formátumát, majd „kikeverik/felkeverik” azt, hogy teljes mértékben kihasználhassák a magassági effektusok csatornáit. Csak ellenőrizd le az AV-erősítődet/processzorodat vagy a Blu-Ray lejátszód audio beállításait az „automatikus dekódolás” vagy valami hasonló szempontjából, és állítsd be ennek megfelelően.

Magassági -Effekt- hangsugárzó technológia:
Felfelé sugárzó, mennyezetről visszaverődő – Soundbar virtualizáció – Közvetlen sugárzási (direkt)

Három elsődleges megközelítés létezik az objektum-alapú térhatású hangzásban megjelenő magassági effektusok biztosítására. A Dolby Atmos és DTS:X a hagyományos 5.1/7.1 surround hangsugárzó konfigurációra (első, középső, surround és hátsó surround) támaszkodva, kettő, négy vagy akár hat magassági hangszóróval kombinálva egészíti ki a háromdimenziós hangteret. Erről bővebben később, először fussunk át a többi megoldáson. A Dolby támogatja és elfogadja a fülmagasság körüli hangsugárzó(k)ból felfelé irányuló – majd mennyezetről a hallgatási pozíciónkba visszapattanó hangokat. Ennek célja az afféle illúzió létrehozása, mintha a hanghatások felülről jönnének. Ennek hatásos megvalósulásához/működéséhez – hogy a felső hangok valóban visszapattanjanak – sík mennyezetre van szükség, a lejtős, vagy boltíves plafon, illetve a közbeeső gerendák, egyéb belogó tárgyak (mennyezeti függő lámpa) alkalmatlanná teszik a fent említett Dolby javaslatot, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán milyen a plafon- és annak anyagának hangvisszaverő képessége a kívánt hatás eléréséhez. Ezzel a megoldással az a probléma, hogy ha bármilyen mennyezeti vagy lehallgatási pozícióban lévő anomália/rendellenesség áll fent, az teljesen hatástalanná teheti ezt a „visszapattanó” megközelítést. A mennyezetről visszaverődő módszert negatívan befolyásolhatja még a mennyezet magassága és a hallgatási pozíció távolsága a hangszóróktól. Még egy tökéletes helység esetén is, ez a visszapattanó megoldás mindig is le fogja szűkíti a tökéletes lehallgatási pontot „sweet spot”, ezáltal kevésbé számít ideális megoldásnak. Ezenkívül a mennyezetről visszapattanó megközelítést nem kifejezetten támogatja (nem is hagyta jóvá) a DTS, ami csakis a közvetlen sugárzási (direkt) fejfeletti hangszórókat alkalmazza a magassági effektusok reprodukálására.

A Dolby Atmos Virtualization és a DTS Virtual:X olyan újabb technológiák, amelyek elsősorban a Soundbarokon érhetők el, és fejlett algoritmusokat használnak a magassági hanghatások virtualizálásához, szimulálásához. Egy tech blog szerint, ez az eljárás pszicho akusztikai hang-trükköket használ a fej-feletti hangok virtualizálásához. A termékek korlátozott elérhetősége mellett, a nagyérdemű még nem döntött afelől, mennyire lehet meggyőző a virtualizált megoldás, viszont ez is egyre több figyelmet fordít az objektum-alapú térhangzás felé…

Az optimális teljesítmény érdekében a közvetlen sugárzási magassági (direkt) effekt hangsugárzó, mint például az SVS Prime Elevation, sokkal meggyőzőbb élményt nyújt. A Prime Elevation akár magasan az oldalsó falra, akár közvetlenül a mennyezetre installálható, teljes értékű teljesítményt biztosít minden helyiségben, a mennyezetről visszapattanó megközelítés kompromisszumai vagy korlátozásai nélkül. Ráadásul ugyanolyan jól működik mind a Dolby Atmos, mind a DTS:X tartalmakkal. Ezenkívül a Prime Elevation a hagyományos oldalsó- és hátsó surround hangsugárzóiként is kiválóan használható, így kapva tökéletesen megegyező hangszínt és homogenitást a térhatású- és magassági hangeffekteknél egyaránt. Optimálisan kialakított döntött front-oldallal, kifinomult akusztikai tulajdonságaival, teljes tartománybeli dinamikájával és egy egyszerű, mégis rendkívül hatékony rögzítőelemmel, amely lehetővé teszi négyféle installálását – a Prime Elevation a legsokoldalúbb és az egyik legjobb hangú Dolby Atmos és DTS:X magassági effekt hangsugárzó a piacon.

Raktáron - azonnal

SVS Prime Elevation Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D hangsugárzó pár

svselevation
(1)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20–150 Watt Frekvencia átvitel: 55
255 990 Ft295 990 Ft

Hozzászólás