Monitor Audio Silver 300 álló hangfal teszt

Mióta az Extreme Audio szárnyai alá vette a Monitor Audio márkát, számos új és régi modell tesztelésére nyílt lehetőségünk, aminek nagyon örültünk, hiszen eddig egyikben sem kellett csalódnunk. Lassan de biztosan haladunk az alapmodellektől a különböző színesfém nevű hangsugárzók csúcsa, a Platinum széria felé, de a rangsort betartva most a Silver család középső modelljénél, a 300-as állódobozoknál horgonyoztunk le néhány hétig. Néhány nagyon kellemes hétig.

A tökéletesség felé haladva

Ahogy az összes Monitor Audio hangfalnál, a Silver sorozatnál is lehetőség adódik komplett házimozi szett összeállítására, de jelenleg csak a Silver 300zenei képességeit boncolgattuk. Korábbi tapasztalataink során több esetben is beigazolódott, hogy kategóriájában a Monitor Audio nem csak hozza a tőle elvárható szintet hangzásban és megépítésben, de néhány apró részletben legtöbbször többet tud adni, mint a konkurencia java. A kicsomagolás során első blikkre nagyon pozitív benyomást keltettek a dobozok. Keskeny filigrán alkatához képest nagyon meggyőző a súlya (20 kg/db) és nem találtunk rajta egy millimétert sem, amibe bele tudtunk volna kötni. Szerettük, hogy bár nem a legkonzervatívabb megjelenésű hangfal, mégis minőségi alkotóelemekből áll össze. Az összesen hat (igen 6) színből, hozzánk a faerezetes fekete került, ami talán a legszélesebb körben kedvelt. Emellett olyan színek is rendelkezésre állnak, melyekkel a Silver 300ugyanúgy nagyon jól mutathat egy régimódi konzervatív (rózsafa, tölgy, dió), de akár egy teljesen modern (fehér, lakk fekete) környezetben is.

Jellegzetes, futurisztikus ezüst hangszórókészlete, érdekes módon nagyon jól mutat az elegánsabbnak mondható fás színekkel is, de nekünk legjobban a fekete illetve fehér dobbantotta meg a szívünket. A masszív, vastag falú MDF doboz szerencsére nem csak a fóliázásban tökéletes, hanem a belső kialakításra is gazdagon szántak időt a mérnökök. A háromutas rendszer hangszórói két külön légtérben dolgoznak.

Az alsó szekcióban helyet kapott 152 mm-es mélysugárzó páros, egy-egy kis méretű, hátsó reflexporton keresztül mozgatja a levegőt. A doboz megépítésénél különleges figyelmet fordítottak a csillapításra és a merevségre. A Silver 300 belseje körben vastag szivaccsal lett kibélelve, miközben a merevségért egy viszonylag egyedi megoldás is felel. A Monitor Audio-nál egy speciális eszközzel mérik a belső vibrációk, állóhullámok stb. mértékét, melyeken drasztikusan sikerült csökkenteni az összesen négy darab, a hátlapból egyenesen a hangszóró mágnesek közepébe rögzülő átmenő csavarokkal. Ezzel egyrészt láthatatlanná vált a hangszórókészlet rögzítése, másrészt nagyon stabillá tette a hangdobozt.

A korábbi modellekből már ismerősen csenghet a C-CAM RST technológia melynek itt egy frissített verzióját láthattuk. Ez lényegében egy kerámia bevonatú alumínium/magnézium szendvics membránt jelent, melynél ilyen árfekvésben nehéz lenne könnyebbet és merevebbet találni. Érdekességként szolgált még, az aranyszínű dóm magassugárzó, mely egy közös panelt kapott a középsugárzóval, és minden egyes membrán mögött egy-egy túlméretes szellőzetett mágnes dolgozik, melynek már puszta súlya és mérete is nagyon megnyugtató látványt nyújt.

 

A dobozok elejére egy diszkrét kinézetű selyem rögzül mágnessel, a szintezést és az elcsatolást pedig négy nagyon jó minőségű, gumiágyba rögzített acél tüske biztosítja, mely garantálja, hogy néhány milliméter eltérés a járólapon ne eredményezzen billegést, de természetesen nem ez az alapvető funkciója.

A dobozok hátlapján a szokásosnak mondható jellegzetes, kisméretű reflexnyílások találhatók, melyekhez természetesen a záró szivacsok ezúttal is a csomag részét képezik.

Alájuk egy nagyon jó minőségű kábel csatlakozó terminált építettek a Silver 300-ba mely kettős kábelezésre is alkalmas.

 

Meghallgatás

Ahogy már említettük, az utóbbi időszakban több modell is megfordult nálunk a Monitor Audio kínálatából, és eddig átlagon felüli teljesítményt tapasztaltunk mindnél. A Silver 300 már abba a kategóriába tartozik, ami nagyon sok zenekedvelőnek végállomás lehet, ha megfelelő elektronikával szolgálják ki. Ezt nem csak hasra csapva mondjuk, hanem ékes bizonyítékkal is szolgált a Silver 300 ilyen téren.

A meghallgatás egy 30 négyzetméter körüli szobában történt ahol sok márkatársat is vendégül láttunk korábban, így pontosan tudtuk, hogy mit is szeretnénk hallani. Tudtuk, csak nem sejtettük, ahogy Sly mondta az Oscarban. A teszthez a Silver 300-hoz méltó elektronikákat állítottunk csatasorba, egy Musical Fidelity M6 Encore 225, valamint egy Moon ACE személyében, melyek egytől egyig minőségi alapot biztosítottak a fekete szépségeknek.

A hosszas bejáratási időszak alatt már több ízben is leültünk és csak élveztük, amit hallunk, mindenféle vizsgálati vagy kritikai célzat nélkül. Szinte szükségtelennek éreztük a bejáratást, elvégre már “nyersen” is olyan élményt nyújtott, amit csak nagyon ritkán kapunk meg ebben az árban, de számunkra ez szent és kikerülhetetlen procedúra, így az éles teszttel vártunk bő másfél hetet.

Ezt követően a szokásos zenei “menü” segített a Silver 300megszólaltatásában, amely az első pillanatokban is nyilvánvalóvá tette, hogy ettől a hangfalpártól nehéz lesz megválnunk. Visszafogott méreteihez és szintén az átlagosnál kisebb reflexnyílásaihoz viszonyítva elképesztő basszusok kúsztak elő a dobozokból. Mivel a bejáratást alacsony hangerőn végeztük, ez volt az, ami azonnal szemöldök emelést eredményezett. A Silver 300 mélytartománya már ezen a jelszinten is nagyon magabiztosan jelent meg, így a gyárilag megadott 32 Hz-es alsó határ nem csak hiteles adat, hanem társul mellé egy számokban nem meghatározható tökéletesség is. Nagyon húsos, testes és kifinomult basszusok kényeztették hallójáratainkat, tökéletesen mellőzve bármiféle búgást, doboz, vagy port zajt. Oscar Peterson Trio – We Get Requests című albumát többször oda-vissza meghallgattuk és nem tudtuk megunni. Az aranyszínű C-CAM dómok nagyon nyílt, kristálytiszta és részletező előadásában a dobseprű vagy a triangulum hangja igazi élmény volt. A 35 kHz-es felső érték láttán tolakodóbb élesebb hangzásra számítottunk, de egy abszolút kontrollált, kellemes lágy, szinte meleg magastartományt kaptunk, zenei stílustól függetlenül. Ez azért is lényeges, mert pörgősebb rockzenéken a cintányérok és az elektromos gitár olykor fárasztóvá válhatnak, de a Silver 300 nagyon magabiztosan regulázta meg ezeket az “erőszakosabb” hangokat. Az említettek mellett talán a legfontosabb erénye vendégünknek, a középsugárzó produkciója.

Nagyfelbontású felvételek hallgatása közben nem csak a színpad tagoltsága és pontossága volt lenyűgözően precíz, hanem a hangok nyíltsága és életszerűsége is. A gitárpengések minden apró rezzenése, az ujjak mozgása a húrokon, mind a legapróbb részletig előkerültek. Az énekhangok nagyon életszerűen és dominánsan uralták az előadást, de egy pillanatig sem nyomták el a kísérő zenekart. A Silver 300 térleképzése, ha nem is a legprecízebb, amit eddig hallottunk, de így is túlnyúlt a szoba falain, valamint három dimenzióban is nagyon tág spektrumban helyezte el a hangokat. Nagyzenekari felvételek közt barangolva, ha nem is tudtuk volna centire belőni a hangszerek helyzetét, mégis nagyon szépen tagolta azokat a térben, miközben hihetetlen energiák szabadultak fel pl. egy-egy üstdob megszólalásakor.

A mélyhangszórók valódi lambadázásba kezdtek, amikor lendületesebb vizekre eveztünk a rock, vagy az elektronikus muzsikák világába. Dire Straits, Mettalica, Hendrix vagy Pink Floyd korongokat pörgetve egy pillanatig sem jöttek zavarba a filigrán fekete dobozok, és lényegében bármeddig elhallgathattuk volna ezeket a zenéket, mert sosem vált fárasztóvá a hangzás. Az átlag feletti magastartomány az elektronikus zenéknek is nagyon jól állt, melyet valódi, mélyláda jellegű basszusok tettek igazán dögössé. A digitálisan kreált effektek szinte klub fílinget varázsoltak a szobába, ám magasabb hangerőn már kezdtek megmutatkozni a Silver 300 határai, így ha valaki többet szeretne döngetni az elektronikus kedvenceiből, érdemes lehet egy kis pluszt hozzádobni, és a Silver 500-at választani. Félreértés ne essék, vendégünk alaposan meg tudta rezegtetni a környezetét, ha felhatalmaztuk rá. A reflexnyílások elzárását nem tartottuk szükségesnek ebben a környezetben, de hát ahány felhasználó, annyi ízlés, fül, és persze helyszín, de a lehetőség adott.

Összegzés

Eddig nagyon jó úton halad a Monitor Audio, hogy az egyik kedvenc márkánk legyen, pedig az igazi nagyágyúk még hátravannak a sorban, de a Silver sorozat általunk látott/hallott tagjai, minden elismerést megérdemelnek. Példás megépítés kívül belül, minőségi alkatrészek és hangszórók, átlag feletti hangzás. A szintén egyedülálló színkínálatról nem is beszélve. Nem találtunk olyan zenei stílust, amivel ne érezte volna jól magát, minden pillanatban megfogott, dinamikus, mégis nagyon kellemes és zenei hangzást kaptunk. Ez természetesen teljesen szubjektív, és ahány ház, annyi fül, de a Monitor Audio Silver 300-at nem tudnánk zenei stílusokhoz javasolva beskatulyázni. Lényegében bárkinek szívből merjük ajánlani!

Monitor Audio Silver 300 hangfal

Műszaki adatok

Rendszer:háromutas, négy hangszórós, basszreflex
Terhelhetőség (RMS):200 W
Frekvencia-átvitel:32 Hz-35 kHz
Keresztváltási frekvenciák:570 Hz és 3,5 kHz
Érzékenység:90 dB
Névleges impedancia:8 Ohm
Hangszórók:2 db 152 mm-es C-CAM RST mélysugárzó

100 mm-es C-CAM RST középsugárzó

25 mm-es C-CAM dóm magassugárzó

Ajánlott erősítő teljesítmény:80-200 W
Méretek:185 x 1000 x 329 mm
Tömeg:20 kg
Ár:619 990 Ft/pár
Forgalmazó:Invitone Kft.

www.invitone.hu

 

Mérleg

+Jól tagolt, precíz térleképzés

+Hosszan hallgatható, dinamikus, nagyon zenei hangzásvilág

+Jó érzékenység (könnyen hajtható)

+Precíz, minőségi megépítés és kidolgozás

+Modern kompakt külső

+Rendkívüli színválaszték

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel:5
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5

Tovább a termékhez……………

Hozzászólás