Naim Uniti Star all-in-one hifi rendszer teszt / audio & vision online

Mióta az első Naim a kezünk közé került, mindig örömmel és izgalommal tölt el minket, amikor a egy újabb kütyüt kínálnak fel egy kis nyúzásra. A Naim Uniti Star már a specifikációk alapján is élménydús tesztórákat ígért, ezért nagyon vártuk a személyes találkozást.


A lépcső teteje felé

Kevés olyan gyártó van, aki képes ennyire széles spektrumban, ilyen magas színvonalon kiszolgálni a zenehallgatás minden létező formáját. A nem is olyan régen tesztelt Naim Uniti Atom olyan szinten tér el mind funkcióiban, mind küllemében például a Classic modellektől (si és XS sorozat) mintha nem is ugyanaz a cég gyártaná őket. Hogy mi a közös bennük? Az a lelkesedés, profizmus és a zene iránti elkötelezettség, ami minden modellből sugárzik, és akkor még nem is szólalt meg. A Naim Uniti Atom kidolgozottsága, használata, funkciói és hangzásvilága teljesen levette csapatunk tagjait a lábáról, ezért borítékolható volt a rangsor közepén elhelyezkedő Uniti Star remek szereplése. A kisebb modellből igazából nem hiányzott semmi, de tesztalanyunk mégis több mindenben képes túlszárnyalni a kistestvért, akár erőben, akár a beépített CD-lejátszót tekintve. Anyaghasználata, kezelőszervei, megszólalásig hasonlítanak a Uniti Atom-ra, vagy a szintén nemrég tesztelt Mu-so Qb-ra de méretében már a csúcsmodell Uniti Nova világát idézi. Szükség is van erre, hiszen a Uniti Star belseje kis túlzással olyan mint egy középkategóriás autó V8-as csúcsmodelljének motortere. Faltól falig meg van tömve tudással. Az 5 colos, kifogástalan minőségű kijelző mögött ebben a modellben már más látvány fogadott, amikor belekukkantottunk. A hangerőszabályzó tárcsa alatt ugyanis egy akkora toroid trafó feszül, hogy a kondiknak és a kábelezésnek már szinte alig maradt hely. Mivel a kistestvérhez képest itt pont kétszer annyi hely áll rendelkezésre, érthető, hogy az egyik oldalt erre a célra szánták a mérnökök, ám ez esetben szomszéd részbe is jutott bőven érdekesség. Szerintünk zseniális ötlet egy igazi vérbeli all-in-one készülékbe CDlejátszót rakni, mert máig is rengeteg ember rendelkezik CD gyűjteménnyel, és ha már minőségi TEAC futómű került a cselesen, szinte láthatatlan adagoló nyílás mögé, miért lenne szüksége bárkinek is egy dedikált készülékre.

A mindent (is) tudó

Manapság egyre többször halljuk a már divatos All in One kifejezést, ami véleményünk szerint egy remek irány a jövőre nézve mindaddig, amíg nem svájci bicska jellegű “mindent tudó, de semmit sem igazán jól” készülékek kerülnek a piacra. Szerencsére a Naim mindenesei a szó legnemesebb értelmében estek át annak a bizonyos lónak a túloldalára, ugyanis a Uniti Star lényegében a manapság elterjedt zenehallgatási lehetőségek közül talán csak a lemezjátszó és a szalagos magnó funkciót nem képes ellátni! Ezen felül viszont rendelkezésre áll: internetes streaming (Spotify, TIDAL) AirPlay, Bluetooth aptX HD, NAS elérés, USB A lejátszás, megszámlálhatatlan netrádió, CD lejátszó, SD kártya olvasó, DAB/FM tuner, és Google Chromecast, de ezek mellett szerverként is szolgálhat más lejátszónak, és természetesen multiroom képes is. Kevésnek tűnik? Akkor fordítsuk meg és folytassuk.

Egy pár analóg RCA és egy Naim DIN csatlakozó várja a külső készülékeket, ezen felül hat (!) digitális bemenet várja az optikai, koaxiális, vagy éppen HDMI kábelen érkező digitális forrásanyagot melyet szeretettel vár a beépített Burr-Brown DAC akár 32 bit/384 kHz felbontásig. Akinek ennyi lehetőség nem elegendő a zenehallgatásra, az nem akar zenét hallgatni. Hogy mit hiányolunk? Ha már ennyire belehúztak az angolok, egy USB B aljzat, és nagyon feltételesen egy phono fokozat még elfért volna, de abszolút megértjük, hogy a tervezésnél egyik sem volt fő szempont ennél a készüléknél. A hátlapon találunk még egy hálózati (Ethernet) kábel csatlakozót is, amit természetesen minden esetben preferálunk, ha zenehallgatásról van szó, de a hűtőbordákba beépített WiFi antenna sem fog csalódást okozni. Szintén plusz pontot érdemel a pre out kimenet, mellyel akár egy külső mélysugárzó beiktatása is lehetségessé válik, de ezt a plusz pontot azonnal le is vonjuk a “csak” 3,5 mm-es fejhallgató Jack és kizárólag banándugós hangsugárzó kábel kompatibilis csatlakozók miatt. Természetesen ez az egyik legelterjedtebb módja e kábelek rögzítésének, de a high end világában bizony már sűrűbben tűnnek fel a villás csatlakozó végek, amit ebben az esetben sajnos el kell felejtenünk. Valahogy túléljük…

Az aprólékosan és rendkívül igényesen kidolgozott külsőbe tehát nem tudtunk belekötni, ahogy a belsejébe préselt technológia és tudás is osztályon felüli, de ezt a temérdek információt bizony meg is kell szólaltatni. Még emlékeinkben él, ahogy a Uniti Atom 40 wattos teljesítménye mennyire nem 40 wattnak érződött és milyen kifinomultan szólalt meg, ezért tesztalanyunk 70 wattra képes A/B osztályú erősítője, valamint negyedik generációs Sharc DSP szoftvere igazi csemegének ígérkezett.

Az aprólékosan és rendkívül igényesen kidolgozott külsőbe tehát nem tudtunk belekötni, ahogy a belsejébe préselt technológia és tudás is osztályon felüli, de ezt a temérdek információt bizony meg is kell szólaltatni. Még emlékeinkben él, ahogy a Uniti Atom 40 wattos teljesítménye mennyire nem 40 wattnak érződött és milyen kifinomultan szólalt meg, ezért tesztalanyunk 70 wattra képes A/B osztályú erősítője, valamint negyedik generációs Sharc DSP szoftvere igazi csemegének ígérkezett.

A teszt során több hangfal állt csatasorba, de ahogy korábban a Focal Aria 926, úgy ez alkalommal is egy nálunk vendégeskedő Focal páros hozta a legjobb teljesítményt. Nem hiába, őket szó szerint is egymásnak teremtették. Alapvető hitvallásunk, hogy az elektronika legyen drágább, vagy legalább ugyanolyan értékű, mint a hangfal, de a teszt alatt egy pillanatig sem volt hiányérzetünk a Focal Kanta közel kétszeres ára miatt. Bár magazinunk profiljába a high end berendezések tesztelése is beletartozik, mégis különleges alkalomnak számít, ha egy ilyen színvonalú rendszert van alkalmunk hosszabb ideig elemezgetni. Természetesen a nagyobb érték miatt mi is komolyabb “nagyítót” használunk ilyenkor, ami azt jelenti, hogy jóval kritikusabbra hangoljuk a hallójáratainkat, mint például egy középkategóriás összeállításnál.

A 30 négyzetméteres teszthelységünk optimális környezetet biztosított ehhez a rendszerhez, amely tesztünk első másodperceiben tisztázta is az erőviszonyokat a korábban hallott Naim/Focal pároshoz képest. A Uniti Star 70 W teljesítménye tökéletesen elegendőnek bizonyult a Focal Kanta meghajtásához, de ami a legjobban megragadott
bennünket az a mérhetetlen zeneiesség és érzelemvilág, amit ez a készülék nyújtott. A Focal Kanta előtt több egyéb hangsugárzót is meghallgattunk (ELAC, Triangle stb.) melyekkel kivétel nélkül nagyon jó hangot kaptunk, de a Focal-ból olyan elképesztő basszusok, élethű középfrekvenciák és kristálytiszta kifinomult selymes magashangok áradtak, ami már egy más szintet képviselt. A tér ábrázolása rendkívül pontos és légies volt. A hangok teljesen leváltak az élénksárga dobozokról, és valósággal körülvettek minket, szinte az előadás közepébe állítva a hallgatót. A Uniti Star teljesítménye bőséges energiát szolgáltatott ahhoz, hogy a Focalból pincemély basszusokat csaljon elő, mindezt maximális kontroll alatt, mellőzve mindenféle torzítást, dobozhangot, port zajt vagy bármilyen egyéb zavaró körülményt. Ott és abban a pillanatban, egyszerűen nem kívánhattunk volna többet egy hangrendszertől. Anne Bisson – Blue Mind című albumának minden pillanatát úgy élveztük, hogy nem volt szívünk belenyúlni vagy tovább léptetni. Az énekesnő hangja libabőrt hozott a karunkra (is) olyan tisztasággal és erővel emelkedett ki a zenekar öleléséből. Az előadást hallgatva csak hátradőltünk a kanapén, és elégedett vigyorral arcunkon azon gondolkodtunk, hogy ez a hang az, ami a legstresszesebb nap végén el tud lazítani, és feledésbe merül minden probléma.

Tovább haladva végighallgattuk az összes kedvenc tesztmuzsikánkat, melyeket NAS-unkon tárolunk, összehasonlítva TIDAL, sőt Spotify alkalmazáson is. Azért írtuk, hogy sőt, mert az elvileg MP3 közeli minőséget produkáló szolgáltató, olyan élvezhető tiszta produkciót nyújtott, hogy a saját korlátain belül nem tudtunk belekötni a hangzásba.
Természetesen mindenekelőtt a CD-lejátszó képességeire voltunk leginkább kíváncsiak, melyhez sorba állítottuk az összes “rongyosra” pörgetett teszt lemezünket. A TEAC minden esetben biztosíték a minőségi hangzásra. Nehéz megmondani, hogy a futómű, vagy a Naim áramköreinek köszönhettük, de nagyon meggyőző előadást hallottunk. A CDken tárolt összes apró részlet előkerült, a térábrázolás és a dinamika bőven a csúcskategóriás dedikált készülékek világát idézte. Így azon zenerajongóknak, akik tisztes lemezgyűjteménnyel rendelkeznek és nyitottak a digitális világ nyújtotta kényelem és változatosság irányába, azoknak jelenleg nagyon nehezen tudnánk ennél komplexebb megoldást ajánlani. A folytatásban igyekeztünk hasonló zenei stílusok közt szörfözgetni, mint korábban a Uniti Atom tesztje során, de egész egyszerűen nem találtunk fogást a rendszeren. Ahogy működésében, úgy hangzásában sem találtunk olyan kritikus részt, amely ebben az árfekvésben kifogásolható lett volna. A Naim Uniti Star nemes egyszerűséggel egy zseniális készülék, kiváló hangzással, és tökéletesen testesít meg mindent egy készülékben, amit egy hifi rendszertől elvárhat az ember
ilyen összegért cserébe.

Összegzés

Nálunk töltött, viszonylag hosszúnak mondható szolgálata alatt a Naim Uniti Star abszolút kiharcolta csapatunknál a “kéne” jelzőt. Nagyon jó anyaghasználat, remekül megmunkálva, gondos kezek által magas minőségű alkatrészekből megépített belső, elképesztő szolgáltatáscsomag, és lehengerlő hangzásvilág. Ha ezt a készüléket kirakjuk egy asztalra, majd közöljük, hogy 1 350 000 Ft, egy laikus, de talán még egy hozzáértő is elmosolyodik, hogy ugyan már! Talán elsőre mi is ezt tettük volna, de aztán megismertük, meghallgattuk és megszerettük. Sajnos nehéz szóban kifejezni, hogy mit is jelentenek a manapság oly hangzatos “audiofil” és “high end” kifejezések, ha egy ilyen készülék hangjáról beszélünk, de annyi bizonyos, hogy a müncheni HIGH END kiállításon hallottunk ennél sokkal rosszabb hangot is olyan rendszerekből,
ahol a kábelezés többe került, mint tesztalanyunk. Természetesen ez nagyon sok dologtól függ, de a Naim Uniti Star, ha éppen nem is alkalmi vétel, de tapasztalataink alapján kiváló ár/érték arányt képvisel. Nálunk abszolút kedvenc lett, és alig várjuk a következő Naim modell tesztjét!

 

Naim Uniti Star all-in-one hifi rendszer

Műszaki adatok
-Zenei teljesítmény: 2×70 W/8 Ohm
-Audio bemenetek: 2 db optikai (24 bit/192 kHz-ig), 2 db koax (akár 24 bit/192 kHz, DoP 64Fs), BNC (max. 192 kHz, DoP 64Fs), HDMI ARC, sztereó
RCA, 5 pólusú DIN, USB A típusú csatlakozóaljzat (elöl és hátul), SD kártya
-Audio kimenetek: sztereó teljesítményerősítő, RCA kimenet, 3,5 mm-es Jack fejhallgató
-Támogatott források: Chromecast, Apple AirPlay, TIDAL, Spotify Connect, Bluetooth (aptX HD), internet rádió, UPnP (hi-res streaming)
-WiFi frekvenciák: 2,4 GHz, 5 GHz
-Támogatott hangformátumok: WAV (akár 32 bit/384 kHz-es), FLAC és AIFF (akár 24 bit/384 kHz, ALAC (akár 24 bites/384 kHz), MP3 (akár 48 kHz, 320 kbit – 16
bit), AAC (akár 48 kHz, 320 kbit – 16 bit), OGG és WMA (akár 48 kHz – 16 bit), DSD-64 és 128F-ek
-Méretek: 432 x 95 x 265 mm
-Tömeg: 13 kg
-Ár: 1 349 990 Ft

 

Mérleg
+Jövőbe mutató tervezés és megépítés
+Átlagon felüli anyaghasználat
+Kiváló hangminőség, dinamika és erő
+Könnyen kezelhető, nagyon stabil vezérlő applikáció
+Jó minőségű okos távirányító
+Nagyon széleskörű szolgáltatáscsomag
+HDMI aljzat
-Kizárólag banándugó kompatibilis hangsugárzó kábel csatlakozó
-Csak 3,5mm-es fejhallgató csatlakozó
-Nincs USB DAC
-Nincs phono erősítő

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4.5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez:

 

-16%

Rendelhető 2-6 nap

Hozzászólás