DreamVision HELIOS high end 4K házimozi lézerprojektor teszt / audio&vision online

 

Vásárlói rendelésre érkezett egy igazán különleges DreamVision vetítő a hazai importőr Home Movie bemutatótermébe. A neve HELIOS és attól kuriózum, hogy a fényforrása lézer. Méretére és tömegére való tekintettel – 59x78x28 cm, 45 kg – nem az Óvónő utcában, hanem az ottaninál még nagyobb alapterületű moziszobában bontották és próbálták ki, ahová az AV-Online munkatárai is meghívást kaptak.

Az alábbiakban egy rövid, alig két órás kipróbálás, szemrevételezés során szerzett élményeinket osztjuk meg Kedves Olvasóinkkal, tehát nem a szokásos projektor tesztet kapják.

A legelső, ami eszünkbe jutott a HELIOS láttán, a hatalmas jelző volt. Közel 80 centis hosszával, hátulról és kissé felülről nézve, bálnára hasonlít. Szemből pedig inkább kerek ablakos házikó formájú, a középvonalában megtört tetőlap miatt. Objektívje különleges minőségű és precíziós csiszolású üvegelemekből épül fel, zoomja, fókusza és lencseeltolása (lens shift) motoros működtetésű. Utóbbi mértéke függőlegesen ±100 %, vízszintesen ± 43 %, a gumioptika átfogása 1,37:1-2,77:1, ezek a projektor elhelyezését gondtalanná teszik. Már amennyiben a mérete és tömege ismeretében lehet egyáltalán ilyet feltételezni.

A hátlapon minden szükséges csatlakozó rendelkezésre áll, közülük a legfontosabbak: 2 db HDMI 2.0a HDCP 2.2-vel.

Mint említettük, a készülék fényforrása nem izzószálas lámpa, nem LED, hanem 20000 óra élettartamú lézer dióda. Tehát amit manapság lézerprojektornak neveznek, az csakis erre vonatkozik, szó sincs arról, hogy a vászonra lézersugár rajzolja ki a néznivalót. Arra még egy kicsit várni kell! Ebben a projektorban 3 db 0,69 colos LCoS panel alkotja a képet, kontrasztját lazán végtelennek írják a gyártó által kiadott brosúrában. Ez a Smart Laser Power Level Management (SLPLM™) nevű funkciónak köszönhető, amiről jelen pillanatban ennél többet nem árultak el. Mindenki tudja, hogy ez a “végtelen” kontrasztarány barokkos túlzás, annyi viszont bizonyos, saját szemeinkkel láttuk, hogy elképesztő, vásznon csak elvétve előforduló, szinte plazmatévés mértékű.

Állítólag a lézer tízszer hatékonyabb, mint az átlagos LED fényforrások, ezért a HELIOS akkora, konkrétan 3000 ANSI Lumen fényerővel rendelkezik, hogy 5,5 méter széles vászonra is képes ragyogó, a legmagasabb THX 4K Display szabványnak megfelelő képet vetíteni. Érvényes ez a jelző a HDR módra is, ugyanis ez a gép még azt is tudja a D-Cinema 4K felbontás és a 3D mellett. Ez utóbbi opcionális, külön lehet megvásárolni a térhatású megjelenítéshez szükséges kiegészítőket: jeladót, szemüvegeket.

Nem elhanyagolható egy projektor esetében a távirányíthatóság, amit a hagyományos infravörös mellett RJ-45 és RS-232 kapcsolatot használva tehetünk meg.

Elméletileg a gyári beállítások átlagon felüli pontosságúak, ezért kicsomagolás és beüzemelés után máris bátran nekiláttunk a kritikus szemlélődésnek. Mindannyian számtalan képmegjelenítőt, nem csak vetítőket vizsgáltunk, teszteltünk az utóbbi 10-15 év során, így aztán észrevettünk olyasmit is, ami a kevésbé gyakorlott szemű filmnézőknek biztosan nem tűnne fel. Összességében nézhető, sőt, élvezhető volt a látvány, mégis egyhangúan úgy ítéltük meg, nem lehet megúszni az alapos és szakszerű műszeres kalibrálást. Mivel annak időtartama, beleértve az összes (2D, 3D, HDR) módot, elérheti, akár meghaladhatja az 5 órát, későbbre, a következő napokra halasztotta a döntéshozó hatalom. Viszont folyamatos szemre-állítgatás történt, még egy precízen kalibrált, high end Runco vetítőével is hasonlítgattuk a HELIOS képét, ami sokat segített az egyre javuló állapot elérésében. Eleinte a vászon visszaverő képessége és a HDR miatt túl erős volt a fény, ami a világos képelemek – fotós nyelven szólva – beégését okozta, például egy kívülről napsütötte reluxából a lamellák fele eltűnt. Pár perc alatt sikerült ezt orvosolni, meg tudtuk számolni az árnyékoló szerkezet alkotóelemeit, a vízszintes léceket, miközben az előtte álló férfi összes fekete hajszála tisztán látható maradt. Ez a filmrészlet a kiemelkedően jó képminőségű Life of Pi-ből származott, ahogy a következő, a repülő halas is. Még így, a nem teljesen pontos színvilág ellenére is leesett az állunk a csodálkozástól, lenyűgöző volt, amit a HELIOS produkált. Belenéztünk az Oblivion-ba is, bár annak képe nem éppen referencia szintű, de arra jó volt, hogy Tom Cruise arcbőrének színét összehasonlítsuk a másik vetítő által megjelenítettel. Itt dőlt el véglegesen, hogy a leendő tulajdonos perfekt kalibrálással fogja megkapni ezt az álomgépet. Elismerést érdemel a vetítő tesztek állandó próbatételének reprodukálása. Ez konkrétan a Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2 – 46. percében látható képsor, melyet így is neveznek: The Battle of Hogwarts Scene. Azért kritikus, mert extrém sötét jelenet és csak az egészen kiváló képminőségű készülékek tudják megmutatni, amit a rendező láttatni akart.

A menüben lehetőség kínálkozik a régóta használt BT.709 és az annál újabb, BT.2020, valamint DCI-P3 és Xenon színtér szerinti beállításokra. A Home Movie munkatársai szerint a művelet elképesztő eredményt hozott, amit mi sajnos nem láthattunk, mert amint elkészült, Budapesttől meglehetősen távoli településre szállították és ott telepítették végleges helyére.

A projektor üzemi zajszintjére, alacsony fényerős módra 25 dB-t adott meg a gyártója, ami a hatalmas készülékházat tekintve elvárható és reálisnak tűnt, bár nem mértük meg. Ám HDR filmmel, nagy vászonra vetítve, sok mindent lehetett rá mondani, csak azt nem, hogy csendes. Ezt ne tekintsék súlyos negatívumnak, mert eléggé közel voltunk hozzá, 1-1,5 méteres sugarú körben csoportosult 6 fős csapatunk. Más hasonló fényerejű projektorok sem halkabbak, ezt ki merjük jelenteni.

Második felvonás

Nem volt fájó hiányérzetünk a látott produkcióval kapcsolatban, ez a fent leírtakból bizonyára kiderült, de feltétlenül meg akartuk tapasztalni a HELIOS tudásának maximumát, mégiscsak egy minden szempontból kivételes high end projektorról van szó. Megszerveztük az utazást és újfent elindultunk DreamVison nézőbe. Az említett végleges helye a vetítőnek egy dedikált moziszoba, méghozzá pazar kinézetű és kivitelű, méltó a HELIOS-hoz. A vetítési távolság kb. 7 méter, a perforált Stewart vászon 4 méter széles, amik együtt a projektorok többsége számára igazi, erőt próbáló feladatot jelentenek, ami a fényerőt és a sarkokban, képszéleken jelentkező élességet illeti. Már az Oblivion első képkockái láttán egyértelművé vált számunkra, hogy a szakszerű műszeres kalibrálás eredménye vitathatatlan, a színek helyükre kerültek, a fekete olyan mélységű volt, hogy csak plazma- és OLED tévékéhez hasonlítható. Számos más filmből néztünk meg rövidebb-hosszabb jeleneteket és elismeréssel nyugtáztuk a lézer fényforrásnak köszönhető, a hagyományos lámpákéhoz viszonyított szélesebb színteret. A HELIOS tulajdonosa nem rendelte meg a 3D-hez szükséges tartozékcsomagot, így térhatású élményben nem volt részünk, csak ahhoz hasonlóban. Mire gondolunk? Arra, amikor a néző azt érzi, szinte lemászik a kép a vászonról, annyira élethűek, plasztikusak az alakok. Szinte háromdimenziós a látvány, ilyet produkált a DreamVision HELIOS.

 

– feketeszint kalibrálva 0,008fl / KIVÁLÓ

– színpontosság BT.709 0,7dE / KIVÁLÓ

– színpontosság BT.2020 3,6dE (20,8 volt kalibrálás előtt!!!)

 

Mindannyiunk tetszését elnyerte a HELIOS lencse memória funkciója, ami nem eget verő újdonság, viszont pontosan úgy működik, ahogy a legigényesebb felhasználók elvárják tőle. Be kell állítani a vászon méretét, ez picit odafigyelős művelet, aztán egy gombnyomást követően minden megy automatikusan. A különféle képarányú (14:10; 16:9; 2,35:1, 2,4:1; stb.) filmeket pontosan az adott vásznat teljesen kitöltővé alakítja, szépen komótosan, nem hirtelen ugrással. Persze ez képpont vesztéssel járhat, de van belőle bőven, 8847360 darab, ezért pár tíz vagy százezer ide vagy oda, észre sem vehető. Sokkal kevésbé tűnik fel, mint egy plusz optikai elem beillesztésével járó fényerő veszteség és esetleges képtorzulás. Tulajdonképpen a HELIOS megspórolja tulajdonosának, egy anamorfikus lencse esetenként több millió forintos árát.

Hazánkban is egyre népszerűbb a Netflix, aminek egyik oka az online nézhető 4K/UHD filmek bővülő választéka. Belenéztünk a The Legend of Tarzan című alkotásba és meglepődtünk, mennyire jó minőségben tárta elénk a HELIOS.

Összegzés

A DreamVision HELIOS egy vérbeli high end projektor, azok között is különleges, mert lézer fényforrással működik, valódi 4K a felbontása, a képminősége ámulatba ejtő, az ára úgyszintén. Hogy ez utóbbi mennyire aránylik a minőséghez, azt semmi nem bizonyítja jobban, mint az, hogy irigylésre méltó tulajdonosa a látatlanban történt megrendelés után boldogan használja, élvezve minden percet, amit a képe nézésével tölthet. Ezen egy pillanatig sem csodálkozunk.

 

DreamVision HELIOS high end 4K házimozi lézerprojektor

Műszaki adatok

Felbontás:4096 x 2160 pixel (D-Cinema 4K)
Natív képarány:19:10
Képalkotás:3 darab 0,69 colos LCoS panel
Fényforrás:3 darab lézer modul, élettartam 20000 óra
Fényerő:3000 ANSI Lumen
Kontraszt:végtelen:1
Színtér beállítási módok:BT.709; BT.2020; Xenon
Zajszint alacsony fényerős módban:25 dB
Lencse eltolás (lens shift):függőlegesen ±100 %, vízszintesen ±42 %
Zoom:1,37:1-2,77:1
Video bemenetek:2 db HDMI 2.0a, HDCP 2.2-vel
Maximális teljesítményfelvétel:750 watt
Távirányítás:RS-232, RJ-45, infravörös
Választható színek:fényes fehér és fényes fekete, rendelésre Ferrari vörös
Méretek:59 x 78 x 28 cm
Tömeg:45 kg

Iránytű

Ár:13 000 000 Ft
Forgalmazó:Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez:

 

Hozzászólás