Mit ér a kábel?

A Hifi és Házimozi kábelek piacán számos termék található, olcsóbbak és drágábbak. A legtöbb felhasználó nem tud igazán eligazodni közöttük, hiszen szinte az összes gyártó maradéktalanul dicséri termékeit. A kábelek világában azonban számos gyakorlati és elvi kérdés is felmerül, melyek figyelmen kívül hagyása esetén a legdrágább kábel sem fog jelentős javulást okozni rendszerünkben.

A kábelezés sajnos a valóságban komplexebb kérdés annál, mint hogy „milyen kábelt vegyünk a „lejátszó és az erősítő közé”. A kábelek feladata a jel maradéktalan továbbítása azzal a plusz kikötéssel, hogy az eredeti jelhez ne adjon semmilyen zavarójelet. A „jó hangú kábel” minősítés kicsit azt sugallja, mintha a kábel is valamilyen készülék lenne, holott a kábel valójában akkor jó, ha egyáltalán nincs „hangja”. Ugyanakkor a kábel hangja, nem csak magától a kábeltől, annak fizikai jellemzőitől függ, hanem környezetétől is.

isotek-evo3-optimum-halozati-tapkabel-1

Ez azt jelenti, hogy a hangfalkábel, vagy mondjuk a HDMI nem csak egy rövid vezetékdarab, hanem egy hatalmas hálózat része, melynek elején valahol a villamos erőmű van és a vége a hangdoboz (hallgató). Ha valaki tehát jó rendszert akar építeni, akkor az egész kábelezést egységes egészként kell kezelnie.Rendszerünk része egy nagy energia- és kábelhálózatnak, amiben ráadásul minden centi számít, főleg a végén, hiszen csak itt van módunk beavatkozni! De akkor kezdjük is a villamos hálózatnál. Azt hiszem ez a legtöbb ember számára ködös terület, hiszen sokan nem hiszik – pedig hallható és látható – hogy a hálózat és a hálózati kábel egyáltalán beleszólhat a hangba és a képbe. A hálózat feladata látszólag nagyon egyszerű: megfelelő energiájú és megfelelő „tisztaságú” hálózati feszültséget juttatni készülékeinkbe. Ez nem tűnik bonyolult dolognak, de az energia nagyon hosszú úton, rengeteg csatlakozáson keresztül jut el a konnektorunkig, ráadásul rengeteg különböző fogyasztó kapcsolódik rá, ezért aztán számos zavarjel kerül berendezéseink hálózati tápegységein keresztül hang- és képáramköreinkbe.
Sajnos azt, hogy a hálózaton keresztül milyen zavarjeleket kapunk, nem tudjuk befolyásolni. Bizonyos zavarjeleket mérni is nagyon nehéz, de egy átlagos hálózaton például az 50 Hz-es szinuszos jel ideálistól való eltérése (torzítása) általában 4-10% a terhelés és a rákapcsolódó fogyasztók függvényében. Természetesen vannak eszközök és módszerek melyekkel csökkenthetjük a különböző zavaró hatásokat, ezek lehetnek különféle hálózati szűrők, speciális hálózati kábelek, de a legjobb és egyben végleges megoldás egy új hálózat generálása. Ez utóbbi tulajdonképpen egy 50 Hz-es 230 V feszültségű jelgenerátor, megfelelő teljesítménnyel. Kétségtelen, hogy ez a megnyugtató megoldás költséges, de nagyobb, igényes rendszereknél, illetve stúdiókban szinte elengedhetetlenül szükséges. Természetesen még ezen eszközök használatakor is érdemes az elektromágneses zavarok szűréséről gondoskodni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy amennyiben megfelelő módon alakítjuk ki lakásunk vagy házunk erősáramú hálózatát, földelését és a szükséges speciális alkatrészeket építjük, be a kapcsolószekrényekbe úgy megakadályozhatjuk a legközelebbi, saját lakásunk termelte zavarok (mosógép, mikrosütő) bejutását hangrendszerünkbe és ez által látványos javulást érhetünk el a hang és kép minőségében. Ezen megoldások alkalmazására leginkább építéskor vagy felújításkor van lehetőségünk, és ilyenkor a többletköltségek szinte elhanyagolhatóak. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy építkezés vagy felújítás esetén feltétlenül terveztesse meg és alakítsa ki a zene- vagy házimozi-rendszerhez szükséges hálózati megoldásokat, illetve az alapcsövezést a falakban, mert így problémamentesen bármikor kialakíthatja a szükséges erős és gyenge áramú kábelhálózatot. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő földelő hálózatról, a villám- és túlfeszültség védelemről sem, hiszen a lakásokba beépített elektronikák értéke messze meghaladja a védelem kialakításának költségeit.

Mi anordost-purple-flare-hangfalkabel-1 helyzet a csatlakozókkal? Mint minden a hang útjába kerülő anyag ezek is fontos elemei a rendszernek. Sokféle gyártmány létezik, de a minőségi darabok ezüstből, ezüst-ródiumból vagy aranyozott kivitelben készülnek. A kábelekhez történő rögzítésük speciális forraszanyagokkal vagy hideg sajtolással különleges, több lépcsős technológiák alkalmazásával történik. Bár mi is szerelünk kábeleket, és jó néhány típusból tartunk folyóméterben is, de a legdrágább kábelek előállításánál használt technológiákkal nem rendelkezünk, ezeket a kábeleket csak a gyártó által rögzített csatlakozókkal használjuk. A házimozi kábelezésnél is fontos, hogy az egész rendszert, egységes egészként szemléljük. Sokszor a hátsó hangszórók kábeleire kevesebb figyelmet fordítanak, pedig itt a nagy hossz miatt még inkább számít a vastagság és a minőség. A hosszú és vékony kábelek impedanciája könnyen összemérhetővé válik a hangszórók impedanciájával, ami azt jelenti, hogy a hangenergia jelentős részét maga a kábel emészti fel. Szeretném megjegyezni, hogy érdemes odafigyelni a HDMI és antennakábelek, illetve csatlakozók megfelelő kiválasztására is, mert az eredmény várakozáson felüli lesz.

Bár csak néhány témát érintettünk, mégis láthatjuk, hogy a kábelezés, bár maga a kábel a legegyszerűbb elektronikai alkatrésznek tűnik, még sem vehető félvállról. Nem csak a kábelek fizikai minősége számít, hanem a felhasználás módja is. A beépítés és szerelés mikéntjétől nagymértékben függ a hang és a kép minőség. Amint látható alapszinten a „mezei” fizikai törvényei dolgoznak, de egy bizonyos minőség fölött a „High-End Birodalomban” már nem lehet csak fizikai jellemzőkkel magyarázni rendszerünk elképesztő javulását.

Hozzászólás