YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő teszt

YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő teszt

YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő

A Yamaha házimozi erősítői évtizedek óta kedvenceink közé tartoznak, magas szolgáltatási szintjük és kitűnő hangminőségük okán. Mióta a MusicCast szinte alapszolgáltatássá vált, tovább egyszerűsödött a kezelés, bővült a szolgáltatások köre, közben mindezért nem kell mélyen a zsebbe nyúlni. Az RX-V 81-es sorozat második legkomolyabb példányát teszteltük, még szezon előtt…

A kétszázezres árszinten a Yamaha az alap RX-V sorozat 681-es modelljével képviselteti magát a rádióerősítők mezőnyében, végigtekintve a termékismertetőn, meg kell állapítanunk, nem is akárhogyan. Minden a kinézettel kezdődik, és a Yamaha dizájnja remek. Előlapján szálcsiszolt alu (titán vagy fekete), ill. fekete akril felület váltja egymást, jókora, informatív kijelzővel. Gombok itt vannak bőven, amelyek segítenek a kezelésben (a legfontosabb műveleteket itt is elvégezhetjük), de még nem teszik káoszossá a felületet. A hátlap rendezett, van elég be és kimenet, amire csak szükségünk lehet.
A receiverek, mint a magyar népmeséből jól ismert „kis gömböc”, úgy kebelezik be az újabb és újabb szolgáltatásokat, plusz csatornákat, bemeneteket, wattokat, válnak egyre komplexebb egységgé. Egy évtizede még a rendszer szíveként aposztrofáltuk őket, ma már ennél is többet jelentenek. Aki a 681-es mellett dönt, a házimozi erősítőn kívül mindjárt egy komplett médialejátszót is kap, és ha a készülék a várakozásoknak megfelel, hifi célokra sem kell külön rendszert fenntartanunk. Ez utóbbi igéretet egy beépített phono fokozattal nyomatékosították…

YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő hátlap
Receiverünk 7.2-es modell, diszkrét elemekből felépített, egyenként akár 150W teljesítményre képes végfokozatokkal. Természetesen – mint minden házimozi receiverben – ebben sem fogunk találni 1500W-os tápegységet, az fizikailag sem nagyon férne bele, amúgy meg teljesen felesleges ekkora teljesítmény egy lakószobában elkövetett mozizáshoz. Amikor a tápkapacitás eloszlik a 7 csatornára, végfokonként 50-60W szinuszosan még mindig rendelkezésünkre áll, de ne feledjük az aktív mélysugárzók szerepét sem. Sztereóban viszont jelentős, 2×90W érkezhet meg a kimenetekre, alacsony torzítási tényezővel, így a hangfalak kiválasztásában nagy mozgástérrel rendelkezünk, mert a 681-es szinte bármilyen/bármekkora hangsugárzót könnyedén meghajt. Nem csak hangerőben erős, a Dolby Atmos® és DTS:X™ támogatással házimozi fronton is komolyan kell vennünk, a beállításban pedig a jól bevált YPAO™ (automatikus) rendszerre támaszkodhatunk.
HDMI® bemenetből hatot, kimenetből egyet kapunk 4K Ultra HD támogatással, (4K60p (4:4:4), HDCP2.2 (3 be / 1 ki), HDR Video és BT.2020 átengedés) vagyis a legfrissebb technológiát képviseli. Természetesen a 4K itt egyben azt is jelenti, hogy az alacsonyabb felbontású jeleket – beállítástól függően – zajszűrés kíséretében felskálázza. Akik most kicsit fanyalognak az egyetlen HDMI kijárat miatt – mert vetítőt és TV-t is használnak rendszerükben – eggyel feljebb nézzenek körül, a 781-es hátlapján már ezt is megtalálhatják.

YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő teszt

Amennyiben a házimozit 5 csatornával megoldjuk, kihasználható a készülék kétzónás üzemmódja, a MusicCast app pedig komplett multiroom rendszer kiépítését is lehetővé teszi. Az RX-V681 DLNA kompatibilis eszköz, kábelen ill. vezeték nélkül csatlakoztatható a hálózathoz, szinte korlátlan lejátszási lehetőségeket kínálva. Az otthoni hálózatban tárolt fájlok formátumának tekintetében nincs kompromisszum, legyen az akár 24/192-es FLAC vagy DSD (2.8MHz / 5.6MHz), készülékünk zokszó nélkül kezeli. Az online streaming lehetőségek közül hazánkban a Spotify használható, prémium előfizetéssel kényelmesen és jó minőségben juthatunk hozzá a szinte végtelen mennyiségű zenei anyaghoz, kényelmesen, mobil eszközről vezérelve a receivert. A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth-on is létrehozható, ezzel még az applikáció sem szükséges a zenehallgatáshoz, a hangminőség pedig szintén kiváló lehet. Végül, de nem utolsósorban, a készülék az Apple mobil eszközeihez AirPlay-en kapcsolódik, kihasználva annak minden előnyét.

Az impozáns teljesítményadatok, és az alacsony torzítási tényező még nem garantálják automatikusan a fülnek is kellemes hangzást, de a Yamahától már megszoktuk a magas színvonalat e téren is, így most sem ért különösebb meglepetés. Sztereóban (2.0) kezdtem a meghallgatást, sokféle műfajban, és még több előadóval. Nem csak a teljesítmény nagy, a hangzás jellege is erőteljes, érződik a háttérben „rejtőző” bőséges tartalék. A mélyhangok tekintélyes tömegük mellett szerencsére megfogottak, cseppet sem elfolyós jellegűek, így az élvezhetőség hosszú távon is megmarad. A lábdob és a basszusgitár lendületesen, kottázhatóan van jelen, közben a középtartomány tisztasága, és részletei sem hiányoznak. Az érzelmekkel teli női énekhang szóló, kellően árnyalt és levegős, a dinamikus jelleg mellett barátságos is egyben, amit a kissé lágy, lekerekített magas tartományának köszönhet. A lágyság azért nem általános jellemző, főként, ha jazz felvételek kerülnek terítékre. Ilyenkor a részleteken, a virtuozitáson, az élénkségen a hangsúly, ezt a feladatot a 681-es szépen megoldja. Az tizenötödik, huszadik szám után is van kedvem zenét hallgatni, ami egy kétszázezres receivertől nagyon szép teljesítmény, átugorja azt a határt, ahol már sztereó zenehallgatásra is ajánlható. Különösebb hibák nélkül zenél, szerethető módon.

Mindezen képességek teszik a multicsatornás produkciót is különösen élvezetessé. A precíz beállítást élethű effektekkel hálálja meg, a frontok vaskos mélytartománya pedig a két aktív szubbal megtámogatva több, mint elsöprő. Az effektek pontossága, részletessége, az arányok nagyon közel állnak a valósághoz, a film teljesen magával ragad, ha a képi élmény is legalább ezen a szinten mozog. A dialógusok tiszták és érthetőek, térben pontosan követik a képen látottakat. Ha nem használjuk ki az összes effekt csatornát, arányosan kisebb szobában az 5.1-es kiépítés is hasonló élményt nyújt, persze az Atmoshoz képest ugyan valamivel pontatlanabb háromdimenziós térrel, de még mindig garantálva az önfeledt szórakozás élményét. Mindegy, hogy egy akciódús filmet, egy romantikus történetet, netán koncertfelvételt választunk, az élmény garantált, ha a Yamahán múlik.

YAMAHA RX-V681 házimozi erősítő teszt

A Yamaha olcsóbbik receiver sorozatának felsőbb modelljei – így a 681 – tudásban és hangminőségben egyaránt magasra teszik a lécet. Nehéz lenne fontossági sorrendbe helyezni a jó tulajdonságokat, de talán a végfokozatok kidolgozottságát, és átlagon felüli hangminőségét emelném ki elsőként, mert hiába lenne a kitűnő kezelhetőség, a hálózaton keresztül könnyedén elérhető zenék tömege, ha mindez felejthető módon jutna el a hallgatóhoz. Szerencsére a Yamaha tudja, hogy ez a legfontosabb, de egyben azt is, mi kell még a „népnek”, mi az, amitől elégedettnek érezheti magát a vásárló.

forrás: Hifi piac.hu

Hozzászólás