Arcam FMJ UDP411 univerzális Blu-ray lejátszó teszt

A 2000-es években, az Arcam kiváló DVD-játszóit jól ismertük és mindegyiket gyorsan megszerettük már az ismerkedés első óráiban, ezért régi vágyunk beteljesülésének számít, hogy kipróbálhattuk legújabb, univerzális Blu-ray lejátszójukat az UDP411 modellt.

Az Arcam tehát elismerésre méltó múlttal rendelkezik a lejátszó gyártásban, az UDP411 ezt az örökséget kiegészítette modern szolgáltatásokkal, a nagy felbontás és az “okos” vezérlés következő szintjére lépve. Korábban sosem volt ennyire jelentős tartalom az univerzális megnevezés mögött, mivel ezúttal egy olyan médiamindenessel volt dolgunk, amely egyszerre nyújtotta audiofil CD-játszók és felhasználóbarát médiaboxok teljesítményét.

Kinézete még a szokásoshoz képest is megnyerőbb, robusztusabb. Csak úgy sugárzik belőle a tudás, ami – mint tudjuk – hatalom. Ha nem lejátszó lenne, erőről is szólnánk, de így az képzavart okozhatna. Lemezfiókja annyira belesimul az előlap közepét elfoglaló, a kijelzőt is tartalmazó fényes műanyag panelbe, hogy szinte észrevehetetlen. Ez elegáns megjelenést is biztosít, funkcionálisan pedig a por bejutását nehezíti meg. A 10 db rászitázott fehér logótól mi szívesen eltekintenénk, ahogy autókat is lehet típus és motormegjelölés nélkül rendelni, sajnos Blu-ray lejátszóknál nincs ilyen opció.

Arcam FMJ UDP411 Blu-ray lejátszó

Hátlapjára tekintve elkerekedett a szemünk a csodálkozástól, a két XLR aljzatot meglátva. Igen, szimmetrikus kimenettel kedveskednek a zenehallgatást egészen komolyan, magas szinten művelő házimozisoknak. Csúcskategóriás előfok/processzorhoz, vagy jóféle sztereó erősítőhöz csatlakoztatva (mi ezt a verziót választottuk) audiofil hangot lehet kinyerni a készülékből. Az RCA kimenetet szinte másodlagos szerepre fokozták le, ezt az elhelyezése és a kivitele sugallja. Szinte keresni kell, hol is van? Ez szerintünk egyáltalán nem negatívum, csupán néhány konkurens készülékre emlékezve támadt ez a gondolatunk.

Arcam FMJ UDP411 Blu-ray lejátszó

A kiváló hangzást alapvetően meghatározza a lejátszókba épített D/A átalakító, ami ebben az esetben a közkedvelt, Texas Instruments gyártmányú, Burr Brown PCM1794 típusú, 24 bit/192 kHz, Delta-Sigma DAC. Ez egy lineáris fázisú Bessel kimeneti szűrővel és precíziós órajel időzítővel párosul. Manapság a házimozi erősítők videó áramkörei is roppant fontosak, az UDP411 ebben is remekel, képes a 3840x2160p jelek kezelésére, sőt erre a felbontásra felskálázni is tud. Arról, hogy ezt milyen gyártmányú processzor végzi, sajnos nincs információnk.

Nem kedveltük meg a lemezfiók nyitás és a stop funkciók egyazon előlapi gombra helyezését, szerintünk elférne még egy kicsi, kerek, kezelőszerv a meglévő 5 mellé, de nagy gondot nem jelentett, mivel természetesen a távvezérlőn és az iPad applikációban is megtaláljuk az elkülönített “Eject” gombot.

Az Arcam UDP411 a hátlapi USB bemenetére csatlakoztatott adattárolókról lejátszik filmeket, zenéket, képeket, amit a Blu-ray pörgetőknél megszokott módon tesz, például előre ki kell választanunk, hogy az említettek közül éppen mivel szeretnénk szórakoztatni magunkat.

Az UDP411 univerzalitása abban is rejlik, hogy helyi hálózatról is képes lejátszani nagy felbontású zenéket, ill. videókat. A környezet adottságaitól és egyéni ízlésünktől függően, Ethernet csatlakozó és WiFi antenna közül választhatunk a helyi hálózathoz történő csatlakozáshoz. Szerintünk a vezetékesnek több az előnye, mint a hátránya, de nem akarjuk senki helyett eldönteni, hogy melyiket érdemesebb használnia.

Helyi hálózaton tárolt fájlok lejátszásával is egész jól teljesített a készülék. A 30-50 gigás mkv, .ts és .m2ts fájlokat pár másodperces várakozási idővel megnyithattuk szaggatás vagy fagyás nélkül. Ráadásul az UDP411 kliense érzékelte a fájlokba ágyazott nyelvi készletet és feliratokat, így lejátszás közben is válogathattunk tetszés szerint a rendelkezésre álló TrueHD, LPCM vagy DTS-HD Master Audio hangsávok közül.

Az Arcam készített egy ingyenesen letölthető iPad szoftvert, mellyel minden jelenlegi házimozi erősítőjüket vezérelhetjük WiFi alapokon, azaz kényelmesen. Az alkalmazásból kétféle verzió létezik, az egyik magába foglalja az AVR-ek vezérlési paramétereit is. A másik, általunk is használt applikáció kifejezetten az UDP411 távvezérlőjének gombjait tartalmazta, csak (a tablet méretéből adódóan) lényegesen kellemesebb és szellősebb kiosztásban.

Arcam UDP411 távvezérlő App

Arcam távvezérlő App

Az applikáció fő előnye, hogy nagyon felhasználóbarát, nem igényel mélyreható rendszergazdai ismereteket. Miután a Házimozi Stúdió munkatársai megmutatták, hogy a programon belül melyik gombbal lehet automatikus keresést indítani, az iPad pár másodpercen belül megtalálta az UDP411-et. Innen kezdve minden gomb és funkció magától értetődően, gyors reakcióidővel működött.

Távirányítóját ismerősként üdvözöltük, édestestvérként hasonlít az új erősítő széria tartozékaiként megismert példányokra. Ha rendelkezünk már Arcam házimozi erősítővel, annak távvezérlője természetesen használható a lejátszóhoz is. Kezelése egyszerű, minden gombját logikusan helyezték el, a méretük is rendben van, megvilágításuknak köszönhetően, sötétben olvashatóságuk mintaszerű. Kivitelét illetően, csak a lejátszóhoz képest tűnik kissé hétköznapinak, nekünk jobban tetszene egy szó szoros értelmében vett, FMJ – Full Metal Jacket – változat.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az Arcam által adományozott megnevezés: Audiophile BD Player, mennyire helytálló, több-e jól hangzó marketingszövegnél? Igen, teljes mértékben jogos, ezt igazolta a meghallgatás minden pillanata. Erről egy 600000 forintos, CD/SACD-játszóval történő, összehasonlító A/B vakteszt során győződtünk meg. Annyi előnyt adtunk az UDP411-nek, hogy XLR kimeneteit is használtuk, míg a CD-játszót (szimmetrikus hiányában), csakis RCA csatlakozóin keresztül kötöttük a Norma IPA-140 erősítőhöz. A kábelek AudioQuest Wind típusúak voltak. Ha netán Kedves Olvasóink közül valaki nem tudná, milyen egy félmillió forintnál drágább CD-játszó hangja, elmondjuk, hogy varázslatos. Abban a kategóriában a szigorú és kérlelhetetlen tesztelő már nem hibákat keres, hanem élvezi a zene minden taktusát. Pontosan ez történt az Arcam UDP411 vizsgálata és későbbi használata során. Nem csak a belépő, hanem a felső-középkategóriás Blu-ray lejátszóknál is sokszor hallhatóvá válnak olyan hibák, melyek mosottabbá, töményebbé, nehezebbé teszik a hangot, vagy egyszerűen csak érezhetővé tetszik a jelátalakítás digitális ízét. Ezúttal az ilyesfajta savanyúságokat elfelejthettük.

RCA kábellel közel egyenértékű hangot produkált, XLR-rel pedig még picivel jobbnak találtuk, mint a dedikált CD-játszót. A CD-lejátszást kissé komplikálja, hogy amennyiben a készülék USB bemenetére adattároló van csatlakoztatva, mindenáron azt helyezi előtérbe. Átváltani a lemezmeghajtóra csak képernyőmenüvel tudtunk, pedig a zenehallgatáshoz nem kellene bekapcsolni tévét, pláne projektort. Ezen egyszerűen lehet segíteni, egy mozdulattal leválasztjuk a merevlemezt és azonnal szólhat a muzsika. Ha már szóba került az USB, meg kell említenünk a fájlokból lejátszást, ami szerencsés esetben jobb is lehet a jó öreg CD-nél, többek között FLAC, WAV, AIFF, DSD és Apple Lossless típusúakat. Amikor a lejátszott, nagyfelbontású formátum meta-adatai lehetővé tették, zenehallgatás közben borítókép, és egyéb albuminformációk is megjelentek a vásznon.

Arcam FMJ UDP411 Blu-ray lejátszó

Filmekkel folytattuk, előbb “hagyományos” kétdimenziós kópiákkal, SIM2 NERO 3 projektor közreműködésével. A “ki sem akarjuk kapcsolni megnézzük az összes filmünket” effektus kerített minket hatalmába, annyira tetszett, amit láttunk. És természetesen a hang is lenyűgöző volt, amit Arcam AVR450 házimozi erősítő jóvoltából hallottunk. A kép minden szempontból kifogástalannak bizonyult, az általunk sarkalatosnak tartott árnyék-részletesség példás, a színdinamika és a mozgáskezelés úgyszintén. Mindezek érvényesek a 3D lejátszásra is, pluszban a rezzenés- és áthallás-mentesség említhető, amik alapjaiban meghatározzák a térhatású filmnézés élményét. A készülék felskálázási képességei közül az UHD-t nem próbáltuk ki, csak 720-at 1080p-re, amit perfekt módon teljesített, ez 50 colos referencia plazmatévénken (Panasonic GT60) is megmutatkozott, nem csak a 2,5 m széles vásznon.

Mint köztudott, a tápkábelek lejátszók esetében is hatással vannak a kép- és hangminőségre, ezért a tesztelés során Furutech PowerFlux vezetékkel csatlakoztattuk az Arcamot a QBASE elosztóhoz. Nem szükséges ennyire drága kábelt használni, de éppen ez volt kéznél és a hatása egyértelműen látható és hallható volt.

Végszó

A jelenlegi Blu-ray lejátszó kínálat egyik legfigyelemreméltóbb tagja az Arcam FMJ UDP411, ehhez nem fér semmi kétség. Ár/érték aránya – bár egyáltalán nem olcsó – egyértelműen kiváló, sőt, szuper, megéri minden forintját. Fő előnye, hogy nem csak lemezgyűjtők használhatják ki a tudását, hiszen helyi hálózatról és a hátoldali USB-csatlakozóról is képes lejátszani médiaállományainkat. És amit CD-lejátszóként produkált, az lenyűgöző.

Műszaki adatok

Lejátszható formátumok:Blu-ray, DVD-Video, SACD, CD
Csatlakozók:HDMI, USB 2.0, Ethernet, Toslink, digitális koaxiális, RS-232, XLR, RCA
DAC:24 bit/192 kHz Delta-Sigma DAC
Jel/zaj viszony:110 dB CCIR
THD (1 kHz):0,002 %
Frekvenciaátvitel:10 Hz-20 kHz (±0,5dB)
Teljesítményfelvétel:max. 20 W, készenlétben 0,5 W
Méretek:433x400x100 mm
Tömeg:6,2 kg
Ár:1500 euró (kb. 475 000 Ft)

Mérleg

+ A gyártó ígéretének eleget téve, valóban audiofil CD-játszókkal összemérhető a hangja

+ Kiváló képminőség 2D-ben és 3D-ben egyaránt

+ Mintaszerű kivitel

+ XLR csatlakozók

Csak egy HDMI kimenettel rendelkezik

A letölthető mobil applikáció nagyon jól sikerült, de egyelőre csak Apple iPad-kompatibilis

Szubjektív vélemény

Képminőség:5
Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Formaterv: 4.5
Szolgáltatások: 5
Kezelhetőség: 4.5
Ár/érték arány: 5

 

 

forrás: AV-Online.hu

Hozzászólás