Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

A szinte futószalagon érkező Emotiva termékek bemutatása során már teszteltük sztereó konfigurációban a T2 álló és a B1 állványos hangdobozokat. Emelve a tétet, két csatorna után most már ötre váltva, egy kedvező árfekvésű házimozi szettet hallgattunk meg a gyártó kínálatából.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Túllépve saját kategóriáján

A pénztárcabarát árcédulát viselő Emotiva készülékek közös tulajdonsága, hogy relatíve olcsón nyújtanak olyan megoldásokat, amelyek inkább csak a magasabb árszegmensbe pozícionált készülékekre jellemzők. Ilyen volt például az általunk is tesztelt, különálló MC-700/A-700 házimozi előfok/végerősítő páros is. Jelenlegi tesztalanyaink – az egyesült államokbeli Nashville-ben tervezett, és Kínában gyártott Airmotiv hangfalcsalád tagjai – ribbon (szalag) magassugárzóval rendelkeznek. Ez a konstrukció szintén nem szokványos az alsó-közép kategóriában.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

A meghallgatott szett a T1 állódobozokból, C1 centersugárzóból és E1 falra függeszthető, lapos kivitelű háttérsugárzókból állt. Ez utóbbiak jóval filigránabbak a már nálunk megfordult Airmoti B1 állványos típusoknál, előre néző reflexnyílásukkal kimondottan fali elhelyezésre szánták őket. Az Airmotiv akciós hangfalszett nem tartalmaz mélysugárzót, így mi sem installáltunk egy idegen márkájú szubládát a rendszerbe, hogy ne módosuljon a hangkép, ténylegesen csak a szett saját hangjára tudjunk koncentrálni, ezért 5.0 elrendezésben hallgattuk meg őket. A teljes készlet ára éppen a lélektani határt jelentő ötszázezer forint alatt van, ez reményt ad arra, hogy a meghallgatás után kedvező ár/érték arányról tudunk beszámolni.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

MDF helyett HDF kabinet

A kedvező ár ellenére a hangdobozok megjelenése, kivitelezése nem kelt olcsó benyomást, az árkategória lehetőségein belül érezhető az igényességre törekvés. A masszív doboztestek 2,5 cm vastag, nagy sűrűségű farostlemezből, HDF-ből (high-density fibreboard) készültek. Ez az anyag tömörebb szerkezetű, mint az általánosan alkalmazott MDF (medium-density fibreboard). Ennek eredményeképpen még kedvezőbbek az akusztikai tulajdonságai, kevésbé hajlamos a rezonanciára. Szintén a rezonancia-csökkentést szolgálja a felső éleinek ferde levágása. A doboz oldala és teteje fóliával borított (a valódi fafurnér a magasabb ligában játszó hangfalak kiváltsága), de szerencsére nem az unalomig ismert, fekete kőrisfa mintázatút alkalmazták. A fólia anyaga érdes textúrájú, és bőrszerű jelleget ad a hangsugárzóknak. A frontoldal ugyancsak HDF, de nem fóliázott, hanem matt szatén fényű, és a védőselyem kerete mágnesesen rögzül hozzá. Az Airmotiv hangdobozok nem annyira látványosak, mint a prospektus fotókon jól mutató, zongoralakk felületű, drágább versenytársaik, cserébe nem is működnek újlenyomat mágnesként, és nem is érzékenyek az akár csak portörlésből származó mikro karcolásokra.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

A szett komponensei közül a háromutas konstrukciójú T1 álló- és C1 center hangfal kettős kábelezésre is lehetőséget ad, viszont a kétutas E1-en csak egy pár aljzatot képeztek ki a hátoldalán. Ráadásul a szűkös hely miatt (a doboz hátlapja majdnem hozzáér a falhoz, csak a függesztő konzol tartja el néhány milliméternyire) nem is banándugót vagy villát fogadó típusok, hanem rugós kivitelűek, melyekbe csak csupasz vezetékek rögzíthetők.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

hangszórókészlet a családszerű építési elvnek megfelelően egységes, csak a méreteikben van eltérés. A magassugárzó mindegyik doboz esetén egy 25×32 mm-es hajtogatott membránú szalag (ribbon) sugárzó. Ez inkább ritkaság, mint megszokott ebben a kategóriában. Ebből adódóan a felső határfrekvenciák is azonosak, az összesnél egységesen 28 kHz.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

A mély- és középsugárzók membránja rusztikus hatást keltő szövött rost, és lágy, gumifelfüggesztést kaptak. Az alsó határfrekvenciák a szokásos módon alakulnak, a hangfalak a növekvő méretüknek megfelelően mennek le egyre mélyebbre. A legkisebbel kezdve, E1: 65 Hz, C1: 50 Hz és T1: 37 Hz. A keresztváltók válogatott, audiofil minőségű kondenzátorokból, ellenállásokból épülnek fel, 12 dB/oktáv meredekséggel vágnak, így kevésbé zavarják egymást az egyes hangtartományok.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Meghallgatás (sztereó)

Házimozi hangalszettek tesztelésekor a pontosabb megítélés érdekében a frontsugárzókat sztereóban is meg szoktuk hallgatni, most is éltünk ezzel a gyakorlattal. Magyar CD-k közül választva először Tátrai Tibor – Szűcs Antal Gábor közös albumát tettük a lejátszóba. A latinos gitárdallamok életteli lüktetéssel váltak le a két T1-ről. A megpendített húrok feszesen izmos megszólalása mutatta a felső-közép tartomány gondos megformálást. Ezután Presser Gábor: Electromantic lemezéről a nyitó 2000 dioptria hatalmas lendülettel indított, mondhatni páros lábbal rúgta be az ajtót. A két hangfal a széles dinamikatartományt könnyedén, erőlködés nélkül járta be, lazán oda-vissza ugrálva a visszafogott és az agresszív hangerőszintek között. A szintetizátorok által lefedett széles spektrum végig kiegyenlített volt, lefelé egészen a masszív szubtartományig, melyet bizonytalankodás nélkül, jól kontrollálva hozott létre a két állódoboz.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

A háromutas konstrukciójú hangfalak elkerülték azt a hibát, hogy elmaszatolódva, egymást zavaróan illesszék egymáshoz a különböző tartományokat. A szalagsugárzók precíz munkáját dicsérte a tiszta, átlátható felső harmad. Ez jól tetten érhető volt az Electromance magasból induló, lassan építkező dallamának finoman részletezett, transzparens megszólalásán. Ahogy előrehaladva egyre erőteljesebbé vált a zeneszám, úgy vették át fokozatmentesen a szerepet az alsóbb szegmenseket lesugárzó, szövött membrános hangszórók.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Zongora központú dzsessz albumokon (Diana KrallDave Brubeck) a hangszer testessége meggyőzőnek mutatkozott, és bár később más hangszereken (Jazz at the Pawnsop album, klarinétszóló) a rockzenén tapasztalt markánsság már egy kis nyers színezetet adott a hangzásnak, de ez nem lépte át azt a határt, hogy zavaróan befolyásolja az előadás élvezetét. A hangfalakat klasszikus, egyenlő oldalú háromszög elrendezésben hallgatva, precíz sztereó képet kaptunk. A kis létszámú zenekar tagjai jól behatárolhatóan helyezkedtek el, viszont kimozdulva az ideális “sweet point”-ból enyhe bizonytalanság lett úrrá az előadáson.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Meghallgatás (surround)

A mélyládát nélkülöző konfiguráció miatt olyan filmes alkotásokat kerestünk, melyek nem az irdatlan erősségű basszus tartománnyal akarják a nézőket lenyűgözni (földrengéses katasztrófa filmek, és világok pusztulását bemutató szuperhős mozik). Inkább itt is a precizitást és a kiegyensúlyozottságot szándékoztunk megvizsgálni. Akciófilmek közül korábban már sokszor néztük a The Book of Eli (Éli könyve) utcai tűzpárbajos jelenetét, most viszont egy új kedvencet találtunk a Free Fire (Kereszttűz) személyében. A végig egy helyszínen – egy elhagyott, lepusztult gyárépületben – játszódó film gyakorlatilag egy folyamatos, vég nélküli akciójelenet a legváltozatosabb kézi lőfegyverek használatával. Az öt hangsugárzó remekül jelenítette meg a zárt környezetben zajló eseményeket. A lövések direkt hangját keményen, határozott tranziensekkel képezték le. Minden lövésnél pontosan behatárolható volt, hogy a szereplő hozzánk képest hol, milyen pozícióban helyezkedik el. A fegyverek közvetlen dördülését követő, az óriási térben ide-oda verődő visszhangok remekül érzékeltették az épület dimenzióit. A kisméretű háttérsugárzók egyenrangú társai voltak a nagyobb frontoldaliaknak. Nem volt minőségi különbség az előttünk és mögöttünk zajló események hangjában, az öt hangfal teljesen homogén hangteret épített fel körénk. A betongerendákba, acélkorlátokba, lépcsőkbe csapódó, vagy azokon gellert kapó lövedékek karakteres hangja nem hagyott kétséget afelől, hogy a szett kiváló illúzióteremtő képességgel rendelkezik. Az akciók alatti, vagy azok szüneteiben elhangzó párbeszédeket ugyancsak kimunkáltan tárta elénk. Cillian Murphy higgadt megszólalásai, Sharlto Copley – szerepe szerinti – ripacskodó hisztériázása (akár a középről, akár oldalirányból) a háttérzajoktól határozottan elkülönülve, jól érthetően és tisztán hangzott.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Jesus Christ Superstar – Live Arene Tour előadás a sztereóban hallgatott rockzenénél megismert hangzásvilágot idézte fel, megspékelve a körülöttünk zajongó közönség jelenlétével. A szólóénekesek és a kórus tagjai egyformán odatették magukat, előadásukra nem a finomkodó művészieskedés, hanem az erőteljes magabiztosság volt jellemző. Jézus (Ben Forster) és Júdás (Tim Minchin) karakteres, életerős szólamai egy percre sem engedték lankadni a figyelmünket. A színészgárda teljes szélességben bejátszotta a hatalmas színpadot, jól nyomon lehetett követni a mozgásukat. Az élőben játszó rockzenészek produkciója a kevés szóló lehetőségnél markánsan ki tudott teljesedni. Ugyanúgy, ahogy a 2.0 elrendezésben, most az 5.0 konfigurációban is megállta a helyét a két frontsugárzó, a szubláda hiánya ellenére is maradéktalan élményt tudtak nyújtani.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt / audio&vision online

Értékelés

Az Airmotiv  hangfalszett magabiztosan nyújtotta ugyanazt a hangminőséget, melyet már természetesnek veszünk az Emotiva termékektől. A teszteléshez használt – célirányosan összeválogatott – filmes anyagokon nem éreztük a mélynyomó hiányát, de egy minden szempontból teljes értékű rendszer kiépítésekor feltétlenül ajánlott egy szubládával kiegészíteni. Kedvező ára miatt rendkívül jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Bár a háttérsugárzók mérete, és wattban mérhető terhelhetősége jóval kisebb a frontsugárzókénál, ez nem érződött az összképen, a szett a meghallgatás alatt végig koherens produkciót nyújtott.

 

Műszaki adatok

Emotiva Airmotiv T1 álló hangfal

Felépítés: háromutas, négy hangszórós, basszreflex (hátra sugárzó)
Frekvencia-átvitel: 37 Hz-28 kHz (±3 dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvenciák: 275 Hz és 2700 Hz, 12 dB/oktáv vágási meredekséggel
Érzékenység: 88 dB
Folyamatos terhelhetőség: 150 W
Csúcs terhelhetőség: 300 W
Névleges impedancia: 4 Ohm
Kettős kábelezési lehetőség: Igen
Magassugárzó: 25×32 mm-es szalagsugárzó
Középsugárzó: 133 mm-es, szövött rost membránnal
Mélysugárzó: 2 db 152 mm-es, szövött rost membránnal
Méretek: 955 x 210 x 289 mm
Tömeg: 18 kg
Ár: 319 990 Ft/pár

Emotiva Airmotiv C1 centersugárzó

Felépítés: háromutas, négy hangszórós, zárt
Frekvencia-átvitel: 50 Hz-28 kHz (±3 dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvenciák: 550 Hz és 2600 Hz, 12 dB/oktáv vágási meredekséggel
Érzékenység: 89 dB
Folyamatos terhelhetőség: 120 W
Csúcs terhelhetőség: 250 W
Névleges impedancia: 4 Ohm
Kettős kábelezési lehetőség: Igen
Magassugárzó: 25×32 mm-es szalagsugárzó
Középsugárzó: 76 mm-es, szövött rost membránnal
Mélysugárzó: 2 db 133 mm-es, szövött rost membránnal
Méretek: 520 x 210 x 210 mm
Tömeg: 8,4 kg
Ár: 119 990 Ft

Emotiva Airmotiv E1 falra függeszthető háttérsugárzó

Felépítés: kétutas, három hangszórós, basszreflex (előre sugárzó)
Frekvencia-átvitel: 65 Hz-28 kHz (±3 dB eltéréssel)
Keresztváltási frekvenciák: 2000 Hz, 12 dB/oktáv vágási meredekséggel
Érzékenység: 85 dB
Folyamatos terhelhetőség: 60 W
Csúcs terhelhetőség: 120 W
Névleges impedancia: 8 Ohm
Kettős kábelezési lehetőség: Nem
Magassugárzó: 25×32 mm-es szalagsugárzó
Mély/középsugárzó: 101 mm-es, szövött rost membránnal
Méretek: 160 x 330 x 101 mm
Tömeg: 3,1 kg
Ár: 129 990 Ft/pár

Iránytű

Szett ár: 569 970 Ft
AKCIÓS szett ár: 499 990 Ft
Forgalmazó: Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Mérleg

+ Erőteljes, jó dinamikájú hangkép

+ A kisméretű háttérsugárzók maradéktalanul helyt álltak a precíz térleképzésben

+ A ribbon magassugárzóknak köszönhetően nyílt, tiszta felső tartomány

-A szögletes, merev dizájn nem elég elegáns

-A kínálatban szerepelhetne egy szubládával kiegészített akciós csomag is

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:  5
Hangminőség zenére:  5
Kivitel:  4.5
Formaterv:  4.5
Ár/érték arány:  5

 

Forrás: AV-Online.hu