SVS Prime Wireless SoundBase erősítő – Aranyos kis harapós

Az SVS „kimaxolta” a cukiságbombát a legújabb sztereó erősítőjének a külsejével. A jó értelemben vett bomba végre nálunk is vendégeskedett és dühöngött egy jó pár napig a teszthelyiségben.

 

Kinézet

A fent említett cukiságfaktor a készülék kinézetéért jár, mivel a kicsi, könnyű és törékenynek tűnő vázszerkezet, egy azonnal szerethető kis házi-kedvenc benyomását keltette. A műanyagból készült „tojáshéj” kellemes látványa tovább fokozza a vágyat, hogy megérintsük és körbe forgatva minél jobban megismerkedjünk vele. A SoundBase feltűnő jellegzetessége a tetején elhelyezett kettős szellőző rács, amely méhsejtszerkezetű perforációt mutat, egyébként ez a kivitel, a klasszikus Pontiac gyártmányú sportkocsiknak is az ismertető jegye. Az SVS Prime Wireless SoundBase másik szerethető arca, hogy a két szimmetrikusan elhelyezkedő forgató gombja alatti karika olyan emberire sikerült, amennyire csak lehet. A frontlap karakterét tovább fokozza, hogy a kijelző alatt középen látható az SVS logó, nagyjából az emberi száj vonalának megfelelően helyezkedik el, és ez meg olyan, mintha beszélne hozzánk, vagy inkább énekelne nekünk Egyszóval az SVS csupa egyedi tulajdonsággal ruházta fel a SoundBase erősítőjét.

Csatlakozások, szolgáltatások

Minden erősítőnek az egyik legfontosabb jellemzője a használhatósági faktor. Jelenthetem, pazar a felszereltsége ennek a kis ékszerdoboznak. A felhasználó megkap a SoundBase által egy olyan kényelmi és funkcionális csomagot, amelyet az ember pár évvel ezelőtt álmodni sem mert. Sztereó erősítőről beszélünk, de a gyártó mégsem hagyta ki a subwoofer csatlakozót, ezért elhelyeztek egy sub kimenetet, ha esetleg már lenne tőlük egy afféle SVS erőgépünk, ne keljen kihagyni őt sem a játékból. A hagyományos analóg és optikai terminálokon kívül, a bluetooth és egy ettől még kifinomultabb hangtovábbító eljárás, a WiFi és a hálózati lejátszás is része lett a kínálatnak. Vagyis inkább ez kapta a prioritást!

A hátlapi LAN csatlakozások be-ki a vezetékes kapcsolatért felelnek, míg a vezeték nélküliséget az alattuk elhelyezett párosító gombok segítik elő. A legfontosabb szolgáltatás minden bizonnyal a hálózatos működés lehetősége. Ennek az a lényege, hogy az összehangoltan kialakított rendszerrel több aktív hangfalból szólhat a zene, például egy nagyobb ház bármely szobájában, vagy akár a teraszán is. A hálózati korlát 16 sztereó végpontot jelent, vagy 32 egyhangfalas zónát. Ehhez a feladathoz a legjobb választás az előző lapunkban megjelent korábbi tesztünk főszereplője az SVS Prime Wierless hangfal. A hangfalakat erős csavaró terminálok fogadják, ezek könnyen elérhetők, mivel a hátlap szélein vannak elhelyezve. A gyártó nem csomagolt távirányítót a készülékhez, de ez ennek a készüléknek nem is kell, hiszen az SVS más utakon jár…

Belső felépítés

 A berendezés 2×150 watt kimenő teljesítményre képes és hangsúlyozandó, hogy egy igen kicsi, mindössze 2.25 kilogrammos készülékről van szó. A megoldás kulcsát a D osztályú erősítő áramkörben találjuk, ilyen elektronika van egyébként az összes aktív mélysugárzó végfokában is. A nagy hatékonyságú kapcsolás, relatív kis hulladék hővel párosul, így elég a passzív hűtés még a kicsi méretek ellenére is. A digitális/analóg átalakító 192kHz/24 bites, ez természetesen optikai kapcsolaton érhető el. Elektronikai szakértőnk mélyebben ismerkedett a készülék áramkörével és megnyugtatott, hogy az egyes elemek nagyon jó minőségű egységekből állnak.

Használat közben

A SoundBase hagyományos használata közben, tehát, ha például egy CD lejátszóról akarunk zenét hallgatni, akkor a legjobb, ha variálható kivezérlésűt választunk hozzá, a fentebb említett távirányító hiány miatt. Ha viszont ki akarjuk hozni a készülékből a maximumot, akkor úgy sem lesz távvezérlőre szükségünk, mert egy telepített program mindent megold helyette. Az SVS Prime Wireless SoundBase esetében a használathoz indokolt egy DTS Play-Fi nevű applikációt is letölteni. Ilyenkor a mobilunk vagy tabletünk lesz a vezérlő központunk és a tartalom szolgáltatónk is egyben. A Play-Fi használatakor kiválaszthatunk streaming szolgáltatásokat, vagy netrádió adások műsorait. Természetesen saját fájljainkból is rendezhetünk zenei összeállítást, a döntés a mi kezünkben van. A DTS Play-Fi használata egyszerű és könnyed, a hangerő szabályzó is integrálva van, kis gyakorlást igényel az elején, de utána már nagyon szerethetővé válik.

Tesztelés közben

Első sorban azt kell figyelembe vennünk, hogy ez az elektronika nem az audiofil használatra lett kihegyezve, ezért szerintem nem is illik az abszolút High-End kategóriával összehasonlítani. A hangminőség megítélése több dologtól függ, nagymértékben attól, hogy ki milyen stílusú zenét hallgat általában, melyek a prioritásai és ez elég eltérő szokott lenni. Ezeket azért mondom, mert rockerként a keményebb hangzás felé húz a szívem, mintsem a lehelet finom részletek felé, ami nemigazán tud lázba hozni. Nekem, az SVS Prime Wireless SoundBase külseje hallgatás közben nagyon kellemes kontrasztot nyújtott, mert szerintem a kis cukiság jelzővel ellátott külső, egy dühös farkashoz hasonlítható belső erővel lett felvértezve.

Noha túlerőltettem a kötelező tesztanyagot az ideiglenes hangrendszeremen, nekem mégis akkor jött el a csúcspont, amikor például a Powerwolf, „Blessed & Possessed” lemezével folytattam a tesztelés szórakoztatóbb szakaszát. Ilyenkor a SoundBase a nagy hangerőn igencsak előkelően szerepelt, megvolt a falakat rengető hangnyomás és stabilan órákon keresztül nagy hangerőnél sem fogyott ki a szuszból. Könnyed pontossággal prezentálta a dupla pedálbasszusokat, és mégsem esett szét a hangzás. A telefonomból streamelt zenei válogatás következő darabja Nightwish, „Dark Passion Play”-e volt, amelyben Anette karakteres hangja élénken bevont az elvarázsolt hangulatba. A zenekar „Amarant” című számában a kezdeti tiszta énekhangokat jól ellensúlyozta a karcos gitárjáték, ez a szám is nagy élmény volt a SoundBase-el, szépen bemutatta ezt a fajta muzsikát is. A hangminőséget illetően az erősítő rész mindig éreztette a 2×150 wattos erejét, egy csepp kétség sem férhet hozzá, hogy kivételes ezen a téren. Az SVS Prime Wireless SoundBase átlagosan árnyalja a zenei részleteket, ebben ugyan nincs kiugró minősége, de a térhatást említve igazán dicséretesen rétegezi a színpadot.

Összegzés

Konklúzióként elmondhatom, hogy nekem a nagy hangerőn nyújtott teljesítménye miatt nagyon bejött a SoundBase. Azon simán sikerült átlendítenie a hangjával, hogy nem egyfajta high-end hangzást ad, és itt jön be a képbe, hogy a használhatóság és funkció ezt egyáltalán nem is követeli meg tőle. Az a véleményem, hogy egy nagyon jól összerakott és átgondolt készüléket kap az, aki leszurkol érte, körülbelül 185 darab ezrest.

Lambert János (sztereomagazin.hu)

Tovább a termékhez………………………………….

Hozzászólás