Emotiva BasX A-100 erősítő- Az analitikus kis-menő

A címben szereplő szavak némi magyarázatot igényelnek, amit alább készséggel meg is teszünk, hiszen az Emotiva szó szerint hosszabb fejtegetésre motivál bennünket.

Felépítés

A végfok elektronika egy midi házba épített válogatott alkatrészekből álló egység, amely számos felfedezni-valót ígér. A legfontosabb, hogy egy klasszikus AB osztályúra épített kapcsolásról van szó. A teljesítmény 2×50 wattot ad, és az ígéretek szerint a hangminősége káprázatosan hasonlít a nagyobb tudású és sokkal drágább nagytestvérhez. A kihívás meglehetősen merész, ezért vegyük szépen sorba, miként kaphatunk ilyen kontextusban mégis egy ennyire speciális különleges ajánlatot!

Kinézet és apróságok

Az Emotiva BasX A-100 a külseje nem nagyon feltűnő. A készülékház szimmetrikus elrendezésű és a központi hangerő potenciométerrel, leginkább egy komoly fejhallgató erősítő benyomását kelti. A szál-csiszolt fekete előlap és a két szélén elhelyezett egyenlő oldalú trapéz idomok, stílusos egyedi hatást kölcsönöznek a sasszénak, miközben a látható csavarok még egy kicsit tovább is fűszerezik az összhatást. Az indusztriális hangulatú háznak a mélységi mérete a legnagyobb, az ilyen kinézet nálam mindig erős minőség érzetet sugall. Az oldallapok négy irányból szellőző rácsokkal szabdaltak, ezért szerelés nélkül is jól láthatók a főbb felépítési egységek. Ha belekukkantunk a BasX A-100 belsejébe, akkor határozott tagolást vehetünk észre. A hátsó harmadot teljesen elfoglalja a jókora méretű hűtőborda, amely még aktív hűtéssel is meg van támogatva egy ventilátor bevetésével. A légcserélőt úgy helyezte el a gyártó a hőleadó felületre, hogy felfelé nézzen és be van süllyesztve a lamellák közé, amivel kompakt egységet alkot. A nagy méretű toroid transzformátor az előlaphoz közel, a hosszanti szimmetria tengelyben lett elhelyezve és körülötte találhatók a kiegészítő alkatrészek. Az alkatrészekről a gyártó úgy nyilatkozott, hogy azok a legminőségibb darabok, ugyan azok, amiket a jóval drágább és nagyobb szolgáltatást nyújtó készülékeiben is használ. A puritánnak mondható szolgáltatás és felépítés miatt, a csak a hangminőségre koncentráló gyártmányból kihagyták a kijelzőt, a távirányítót, és a hangszín állító potenciométereket is, szóval a körülmények úgymond „spártaiak”. Az elgondolás szerint már elég sok „okos” forráskészülék van, melyek a fentebb felsorolt hiányokat tartalmazzák, minek legyenek meg duplán ezek az amúgy csak a hangminőséget korlátozó segédfunkciók. Véleményem szerint az Emotiva a leghasznosabb módját választotta az árcsökkentés felé vezető úton.

Nézzünk kicsit hátulra

A BasX A-100 hátlapján is tetten érhető a visszafogottság, hiszen csak egy pár RCA bemenettel, illetve kimenettel rendelkezik. A hangfal csatlakozók minőséget sugallanak, amelyek mindenféle, akár a legminőségibb kábelezhetőséget tesznek lehetővé. Itt, hátul található a fő kapcsoló, egy kis olcsó billenő kapcsoló formájában, amit nem fogunk sokat használni a kényelmet szolgáló automatikus be, illetve kikapcsoló funkciónak köszönhetően.

Hangminőség

Az erősítő, a hanghűség szempontjából sikerorientált felépítésének áttekintése után, jöjjön a várva várt hangpróba! A készüléket feszültség alá helyezve meglepetést okozott, egy eddig nem látható extra tulajdonság, ugyanis a hangerő állító körül, egy szép sárga glória fény jelenik meg. Ez a fény egyébként kék színűre változik, ha az erősítő jelet kap. Ebből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy a végfok képes az automata hibernációra is. A média lejátszó használata rögtön kiküszöböli a távirányító hiányát, és így semmiféle kényelmetlenség nem hátráltatja a zenehallgatás élményét. Ritkán előforduló élmény, amikor egy hidegen megszólaló erősítő a hangjával, azonnal odaszögez a kanapéhoz, de most megtörtént. A zeneszámokat vadul váltogattam, mert az emlékemben lévő kedvenceimnek a hangjait most valahogy másnak hallottam, a részletek sokkal élénkebbek és egyértelműbben hallatszódtak, és ez boldoggá tett. Több dalt meghallgatva ugyanazt tapasztaltam, analitikából jeles a hangminőség, minden apró nüánsz kiugróan élénken hallatszik. Az érzékelt jelenség óriási hatású, meg is alapozza a hozzáállásomat, így komolyabban elkezdek fülelni, hogy mit hallok még. A fénylően élénk magas-tartományra a szférák hangja szinonima jut eszembe. A hasonlat elsőre elég fellengzősnek tűnik, de én ezt hallom! Örömmel válogatok a zenéim között és szinte sohasem csalódok, mert csodálatos hangokat hallok.

Készen állok megnézni, mik lehetnek az Emotiva korlátai. A legnehezebb teszt zenével izzasztom meg, amely a határán van a mérőjelek és a szubszonikus hangminták furcsa elegyének. A Manowar, Master Of The Wind száma a közelében van annak az ömlengő basszustömegnek, amit egyáltalán el lehet viselni bármely technikának és embernek egyaránt. Aki ismeri ezt a számot, és hallgatta már meg ütős rendszerrel, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. A zeneszám teljesítmény optimalizált elektronikát igényel, ez nem vitás, a mostani tesztelés eredményeképpen csak ezzel az egy dallal sikerült az Emotiva határait súrolni, ez a korlát is csak annyiban nyilvánult meg, hogy kicsivel szofisztikáltabb lett a mély-tartomány megjelenése, az eredetileg meglévő brutalitás elmaradt a hangból. Eközben az aktív hűtés is beindult, amit csak akkor vettem észre, amikor belenéztem a rések között, kisejlő, szabványos nyolc centiméteres ventilátort. A kis fordulatszámú egység szerencsére minimális hanggal működik. A muzsikákban az akusztikus hangszerek hangjai természetesek, ebbe nem lehet belekötni, és az ének úgyszintén briliánsan szól. Az előadók jellegzetes hangjai karakteresen jelennek meg. A zene minden műfajban lendületes és friss, ezzel együtt levegős és nyitott. Az élénk hang végigkísér mindenféle stíluson át, és mellé hatalmas színpadtér is jár. Összefoglalva az Emotiva BasX A-100 élménye sokkal többet ér, mintamennyi árat kér a gyártó érte.

Ajánlás

Könnyű dolgom van, mert szinte csak annyit kell mondanom, aki meghallja az Emotiva BasX A-100 -et azonnal megszereti! A teljesítménye ugyan nem hatalmas, de egy átlagos nappaliban pont elég a garantált jó hangulathoz, ráadásul fejhallgató erősítőnek is pazarul megállja a helyét.

Lambert János (sztereomagazin.hu)

 

Tovább a termékhez………………………..

Hozzászólás