Az aktív mélyláda szerepe, fontossága

Házimozi rendszer összeállításának tervezgetésekor sokakban felmerül a kérdés, szükségük van-e egyáltalán aktív szubbasszus sugárzóra? Feltételezik, hogy amennyiben méretes állódobozokat vásárolnak, azok elegendő mélyhangot képesek megszólaltatni. Ez részben igaz, de felelősségünk teljes tudatában ki merjük jelenteni, mélynyomó nélkül nem beszélhetünk házimoziról. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy miért.

A sokcsatornás digitális hangformátumokban, legyen az akárhány pont egy, az LFE (Low Frequency Effect) csatorna, akárcsak a többi, diszkrét. Ez lényegében és nagyjából annyit jelent, hogy önálló, a többitől független és csakis 120 hertz alatti információt hordoz. A benne jelenlévő tartalmat a film alkotó gárdája határozza meg. Ezt a hangfolyamot mindegyik modern házimozi erősítő rá tudja keverni a frontsugárzókra, ám az cseppet sem jó ötlet, van azoknak elég gondjuk, bajuk a számukra kiosztott mélyhangok megszólaltatásával. Miért? Azért, mert a filmekbe sokkal intenzívebb, erőteljesebb, a nézőkre gyakorta szándékosan sokkolóan ható, alacsony frekvenciájú hangot tesznek a hangmérnökök, mint amennyi mondjuk, egy átlagos zeneszámban előfordul. Ráadásul meglehetős rendszerességgel és hosszú ideig tart a feszültség ilyetén formában történő fokozása. Ezen gyomorrengető hangok dandárja az LFE csatornára kerül, de azért jut bőven a többire is. A legtöbb hangdobozban, még a nagyméretű padlón álló, többutasokban is a mélysugárzókat nem csak a legalsó oktávokra, hanem széles hangtartomány megszólaltatására tervezték és azt bízták rájuk. Jó példa erre a JBL Studio 590, ami 125 centi magas, 31,5 kg tömegű és 2 db 20 centis hangszórót (is) tartalmaz. Frekvenciamenetének alsó értéke a gyártó szerint 35 Hz, de azt már csak 6 decibeles eséssel tudja visszaadni. Önmagában még nem lenne tragédia, ám ezek a mélysugárzók még 1,5 kHz-en is dolgoznak, tehát egyértelműen nem szubbasszus sugárzók. Mi a difi, miben más egy mélynyomó? A szerkezeti felépítésük nagyban különböző: eltérő merevségű és kialakítású membránt és pillét, nagyobb átmérőjű és hosszúságú csévetestet, vastagabb huzalokat és szélesebb gumiperemet alkalmaznak a szubbasszus sugárzók gyártásakor. Egyrészt csak 20 és 150-, esetleg 200 Hz között kell megszólalniuk, másrészt a terhelhetőségük elérheti a 3000 wattot, valamint a maximális kitérésük (Xmax). akár 3 cm is lehet.

A házimozi erősítők tápegységét nem arra tervezik, hogy a szubbasszus hangok megszólaltatásának hatalmas teljesítményigényét kiszolgálják. A gyártók által megadott, fennen hirdetett adatok ? 7×120-160; 9×180 W és hasonló elvetemültségek ? általában messze állnak a valóságtól, ezt a hátlapon olvasható, maximális teljesítményfelvételre vonatkozó számokból nem nehéz kikövetkeztetni. A tényleges egyszerre leadott teljesítmény ennél kevesebb, de ha valami csoda folytán igaz lenne, akkor is olyan messze van egy combos szubládáétól, mint Makó Jeruzsálemtől. És ez még nem minden! Amikor a 80 Hz alatti hangokkal izzad a házimozi erősítő, a felsőbb tartományokra a kelleténél sokkal kevesebb energia jut, ami szinte biztosan meghallható. Nem kizárt a hangkép pillanatnyi (sűrűn ismétlődő) összeomlása sem, ami cseppet sem kívánatos, sőt, elfogadhatatlan. Tehát kijelenthetjük (meg is tesszük), hogy a legmélyebb hangok terhétől megszabadított házimozi erősítő és hangfal, sokkal erőteljesebben, tisztábban, dinamikusabban szól. Nagyjából olyan mértékben profitálnak belőle, mint amikor egy mélynyomónak szubszonikus szűrőn átvezetett hangjelet kell megszólaltatnia, de az egy másik történet.

Amennyiben a házimozi legmagasabb szintjét céloznánk meg, előerősítőt használnánk és mindegyik csatorna erősítését monoblokkra bíznánk, akkor talán nem kellene teljesítményhiány miatt aggódni, de egy high end rendszerben, pláne extra mennyiségű és minőségű szubbasszusra van igény. Azt pedig csakis aktív mélyládával lehet megteremteni. Leginkább kettővel, vagy négy darabbal, de az ugyancsak egy másik történet és másik cikk témája lehet.

Az imént említett 80 Hz a legáltalánosabban alkalmazott és javasolt vágási frekvencia, a THX is azt ajánlja. Ettől természetesen el lehet térni, felfelé és lefelé is, ám a gyakorlat igazolta a hárombetűs társulat hozzáértését. Tévedés azt gondolni, hogy ez csak THX minősítésű hangdobozszett esetén alkalmazandó. Azt talán mondanunk sem kellene, hogy apró szatellit hangdobozokhoz magasabb vágási frekvenciát kell választani, viszont még a 30 centis mélysugárzóval büszkélkedő frontsugárzók hangjának sem feltétlenül tesz jót, ha 80 Hz alatt kell megszólalnia, nem beszélve a házimozi erősítőre rótt teherről.

További előnye a szubládának, hogy bizonyos korlátozásokkal, melyek a helyi, lakberendezési adottságokból fakadnak, megtalálhatjuk az ideális helyét, ahol a legjobban szól. Ezt a frontsugárzókkal nem tehetjük meg, azok pozíciója adott és fix, legfeljebb arasznyival tehetjük arrébb. A lehető legrosszabb ötletek egyike a szubládát oda helyezni, ahol éppen szabad hely kínálkozik, mivel elenyésző az esélye annak, hogy ott szól legjobban.

Választhatunk basszreflex és zárt közül, ízlésünknek megfelelően. Egy komolyabb mélynyomó, könnyedén megszólaltatja a 23-25 hertzes, pincemély hangokat is. Az annál alacsonyabb frekvenciájú hanghullámok jelentős hangnyomás-csökkenés nélküli előállításához mélyen zsebbe kell nyúlni, például a nagyobb SVS-ek képesek rá.

Összefoglalva

Az aktív szubbasszus sugárzó (mélynyomó, szubláda, subwooofer, mélyláda) nélkülözhetetlen, elengedhetetlen, kötelező alkotóeleme egy házimozi rendszenek. Alapjaiban meghatározza a teljes lánc hangzását és az élményfaktort. Szubláda nélkül még a legkiválóbb erősítőből és hangfalakból összeállított házimozi rendszer sem más, mint félkarú óriás. Éppen ezért fontos, hogy ne találomra, szín és forma alapján válasszunk mélynyomót, hanem szigorúan szakmai szempontok figyelembevételével. Ebben segítséget nyújtanak a szaküzletek munkatársai, akikre érdemes hallgatni még akkor is, ha kicsit többe fog kerülni a szubláda, mint amennyit eredetileg szántak rá. Higgyék el, megéri!

 

Tovább az SVS mélyládákhoz…………………….

Elfogyott

Elfogyott

SVS SB-1000 aktív mélyláda

svsoundsb1000
(6)
Teljesítmény: 300 / 720 Watt Frekvencia átvitel: 24 -
199 990 Ft

Raktáron - azonnal

SVS SB-3000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb3000tölgy
Teljesítmény: 800 / 2500+ watt Frekvencia átvitel: 18-270

Rendelésre

SVS SB-4000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb4000oak
(1)
Teljesítmény: 1200 / 4000 Watt Frekvencia átvitel: 19

Rendelésre

SVS PB16-Ultra High-End aktív mélyláda (fekete tölgy)

pb16ultraoak
Teljesítmény: 1500 / 5000 Watt Frekvencia átvitel: 15-280 Hz +/-

Rendelésre

SVS PC-4000 aktív mélyláda

svspc4000
Teljesítmény: 1200 / 4000+ Watt Frekvencia átvitel: 15

Beérkezés 2 hét

SVS SB16-Ultra High-End aktív mélyláda (fekete tölgy)

svssb16ultraoak
SVS bemutatta történetének egyik legnagyobb és legerősebb aktív
Elfogyott

Elfogyott

SVS PB-1000 aktív mélyláda

svspb1000
(16)
Teljesítmény: 300 / 720 Watt Frekvencia átvitel: 19-270 Hz
209 990 Ft

Beérkezés 2 hét

SVS PB-3000 aktív mélyláda

svspb3000
Teljesítmény: 800 / 2500+ watt Frekvencia átvitel: 16-260

Rendelésre

SVS PB-4000 aktív mélyláda (fekete tölgy)

pb4000oak
Teljesítmény: 1200 / 4000 Watt Frekvencia átvitel: 13

 

forrás: AV-online

Hozzászólás