Onkyo NS-6170 hálózati audio lejátszó teszt / AV-online

Ha napjainkban felcsendül az Onkyo név, talán többeknek ugrana be először egy házimozi elektronika, mintsem sztereó erősítő. Alapvetően helytálló ez a meglátás, hiszen az Onkyo jelenléte a házimozi világában nagyon erős, de egy ekkora gyártó szerencsére nem korlátozza be a tapasztalatát és tudását egy szegmensbe, hanem az igényes zenehallgatás szerelmeseinek is fel tud mutatni olyan opciókat, melyek megfelelnek korunk legfontosabb elvárásainak, és mellette abszolút korrekt szinten tartja az árázást is. Az egyik ilyen készülék, az Onkyo NS-6170 hálózati zenelejátszó járt nálunk.

Csak a szokásos?

Kis túlzással ezt is lehetne mondani. Korunk alapvető elvárásainak minden valamirevaló multi igyekszik megfelelni. Hogy mik is ezek? Könnyű kezelhetőség, széleskörű szolgáltatáscsomag és felhasználhatóság, minőségi hangzás, szép külső (bár ez általában egyéni ízlés kérdése) és mindezekhez egy korrekt árcetli. Hogy kinek mi a korrekt az megint egyéni lehetőségekhez kötött, de azt kijelenthetjük, hogy az Onkyo NS-6170 250 000 Ft körüli ára nem nevezhető kimagaslónak, így vélhetően széles réteg számára elérhető lehet. Külső jegyei jellegzetesen Onkyósak, ami véleményünk szerint annyit tesz, hogy igényesen megmunkált, logikusan felépített, nem hivalkodó, de mégis nagyon szép darab. Nálunk a szálcsiszolt felületű, ezüstszínű verzió landolt, de kapható fekete színben is.

Az NS-6170 előlapján található kezelőszervek mai modern felfogásban szinte csak biztonsági elemeknek nevezhetőek. Ami valós funkciót lát el az az előlapi USB A aljzat, és a visszafogott méretű ám így is jól látható kijelző.

A többi “kötelező” gomb és tekerentyű nagy valószínűséggel soha nem lesznek mechanikai (kézi) behatások áldozatai. Ennek három legfőbb oka, hogy már a mellékelt távvezérlő jelenlétében sem lesz szükség rájuk, de az Onkyo saját vezérlő applikációjának használatával már maga a távirányító is azonnal nyugdíjazható. A harmadik ok, amikor az ember magán a készüléken vezérelné a lejátszást az az, amikor fejhallgatón szeretné élvezni kedvenc zenéit, de ezt ebben az esetben sajnos nem fogja tudni megtenni, ugyanis az NS-6170 nem tartalmaz fejhallgató erősítőt.

Onkyo hátlapján sem időztünk sokat, hogy kiigazodjunk a részleteken. Itt pontosan annyi csatlakozó van amennyi feltétlenül szükséges egy zenelejátszóra. Egy pár analóg és egy-egy digitális (1 db koaxiális, 1 db optikai) kimenetet szolgálja a jelek továbbítását az erősítőbe vagy DAC-ba, hátul is találtunk egy USB A aljzatot, itt helyezkednek el a WiFi antennák, az Ethernet csatlakozó, a DAB/FM antenna, valamint a távezérlő aljzatok is. A készülék IEC tápaljzatot kapott, ami szintén joggal elvárható egy ilyen készüléknél. Sajnos beépített DAC-ja semmiféle egyéb külső forrást nem támogat, azaz nincs USB B, optika vagy egyéb digitális bemenet a hátlapon. Ezeket a “hiányosságokat” talán elnézőbben kezelnénk az NS-6130alapmodellnél, de ebben az árban a konkurencia nagyobb része már rendelkezik ezekkel az extrákkal. Persze az optimista hifis erre csak annyit mond: ennyivel is kevesebb digitális áramkör rondít bele a hangzásba. Végül is ebben is van valami, és valljuk be őszintén, akad itt bőven lehetőségünk válogatni a zenei platformok körül.

Báránybőrbe bújt tudás

Az Onkyo NS-6170 szinte semmiben nem különbözik az alapmodelljétől, sőt, külseje alapján sokkal inkább emlékeztet egy belépő kategóriás készülékre, mint egy komoly lejátszóra. Hol rejlik akkor a közel kétszeres ár a kistestvérhez képest? Természetesen a motortérben (és néhány feliratban az előlapon). Az NS-6170 szolgáltatásai nem számítanak forradalmi újdonságnak, azaz minden olyan lehetőség rendelkezésre áll, amit napjainkban elvárhatunk. A legfőbb streaming szolgáltatók, mint a Spotify, Deezer, TIDAL és a Tune In netrádió is elérhetőek az applikációból, ahogy a vezeték nélküli funkciók, mint az AirPlay vagy a Google Chromecast is. Hiányérzetünk talán a Bluetooth hiányából fakad csak, ami ha nem is az audiofil hangélményről szól, mégis praktikus lehetőség a hangátvitelre akkor is, amikor nem áll rendelkezésre a hálózat.

Az NS-6170 ezen felül készséggel kezeli NAS-unkon tárolt zenéinket, valamint az Onkyo/Pioneer saját multiroom rendszere a Flare Connect is rendelkezésünkre áll. Hogy miben rejlik az NS-6170 igazi erőssége? Többek közt abban a rövid kis szócskában ott az előlap jobb felső sarkában.

A normál kimeneti szűrőt egy DIDRC fedőnevű szélessávú szűrő váltotta le, mely a gyártó szerint nagyon hatékonyan csökkenti a torzítást, és analógos, rendkívül valós hangzásélményt biztosít, főleg a nagyfelbontású felvételeknél. A nagyfelbontást az NS-6170 estében ildomos nagyon komolyan venni, hiszen a dual mono felépítésű lejátszó áramköreiben két AKM (AK4490EQ) chip dolgozik, melyek akár 32 bit/768 kHz-ig képesek feldolgozni a kapott jeleket. Ezzel lényegében minden DSD vagy Apple Lossless formátumot támogat, miközben kétoldali tápellátás és minőségi alkatrészek gondoskodnak a lehető legjobb hangzás előállításáról.

A külső okozta kételyeink tehát gyorsan elillantak a belül látottak hatására, és már az sem képezi kérdés tárgyát a továbbiakban, hogy hol is rejlik az alapmodell, sőt, több konkurenciához képest mért eltérés. Az NS-6170-et tehát nem szabad lebecsülni a külseje alapján, mert a burkolat alatt bizony komoly technika várja a bevetést.

Működés közben

Egy ilyen lejátszó esetében nem csak a működést vagy a hangzás minőségét kell górcső alá vennünk, hanem magát a vezérlést is. Az Onkyo applikációja tartogat magában még némi fejleszteni valót, de alapvetően jól működik, és jól is néz ki. Ahogy korábban kifejtettük, ennek segítségével, nyugodt szívvel a dobozban hagyhatjuk a távvezérlőt, mert néhány alaplépést követően, a beállítások után már semmi szükség rá. Az applikációból mindent elértünk, amire csak szükségünk lehet. A szokásos zenei streaming platformok könnyen vezérelhetők, bár volt pár apró részlet, amit nem értettünk (TIDAL könyvtáraknál csak az albumok címe látszott, de az előadók nem) de ezt talán egy frissítés majd megoldja. Szimpatikus funkció, hogy DAB és FM tuner is egyszerre rendelkezésre áll. Hálózaton tárolt nagyfelbontású DSD felvételeink közül egyik sem okozott problémát az NS-6170-nek, így valóban bármilyen formátumot rábízhatunk, és a hallottak alapján nagyon gondos “kezekbe” kerül zenei anyagunk. A tesztkörnyezetet igyekeztünk a lejátszó árfekvésének megfelelően kialakítani. Erősítőként egy Musical Fidelity M3siszolgált, Chario és Canton Chrono SL hangfalak társaságában.

Zenei tesztünk alatt a már megszokott procedúrát követük a különböző stílusokkal, illetve lépcsőzetesen haladtunk a felbontásban is a csúcs felé. Hosszasan élvezhettük (igen, nem túlzás) Spotify-on összeállított könyvtáraink anyagát, ugyanis az elvileg legalacsonyabb minőséget prezentáló szolgáltató is rendkívüli zeneiséggel, gazdag tónussal és részletességgel szólalt meg. Természetesen itt még hiányát éreztük az analógos hangzásnak, de nyílván ennél többet nem is várhatunk el egy ilyen klienstől. A színpad kellően tág és szellős volt, minden hangot a helyén hallottuk és egy pillanatig sem volt olyan érzésünk, hogy éppen MP3 szintű anyag duruzsol a fülünkbe. TIDAL-ra váltva (legmagasabb felbontáson) még valamelyest javult a helyzet, bár erősen hegyezni kellett a fülünket, hogy ezen a rendszeren elcsípjük a lényegi különbségeket az olcsóbb szolgáltatóhoz képest. Alapvetően valósághű, érzelemdús és hosszan hallgatható produkciót nyújtott az NS-6170, akár e két szolgáltatót, akár a jobb minőségű webes rádiókat hallgattuk. Nem tudni, hogy a dual mono felépítésnek, az AKM chipnek, vagy a DIDRC szűrőnek köszönhető, de ezek a nem kifejezetten audiofil tartalmak is rendkívül jól szóltak.

Magasabb fokozatra kapcsolva jöttek a külső merevlemezen illetve hálózaton tárolt veszteségmentes (FLAC, WAW) és nagyfelbontású DSD formátumú albumaink. A gyártó leírásai alapján nagy elvárásokat támasztottunk e fájlok hallgatásakor, de szerencsére a rendszer igazolta önmagát. Az ilyen bitrátájú muzsikák már valóban más kategóriát képviseltek. Rengeteg apró részletet fedeztünk fel az előadásban melyeket például ugyanazon számok Spotify-on történő meghallgatása közben jóval fátyolosabban vagy szinte sehogy nem hallhattunk. A zene élővé, gazdagabbá és kis túlzással valóban “analógosabbá” vált, de természetesen itt még nem egy hanglemez hangzására gondolunk, mégis nagyon kellemes atmoszférát varázsolt vendégünk a teszthelyiségbe. Minden zenei stílussal jól megértették egymást, és a teszt alatt többször is felmerült bennünk az a gondolat, hogy ezt a lejátszó sokkal inkább a korlátozott szolgáltatásai miatt került ebbe az ársávba, ám hangzása alapján nyugodt szívvel beilleszthetjük egy komolyabb rendszerbe is.

Összegzés

Az Onkyo NS-6170 lejátszót nagyon pozitív benyomásokkal adtuk vissza a forgalmazónak. A kezdeti előítéletekből fakadó kétségeinket hamar szétoszlatta a különlegesen jól megépített belső, a magas szintű anyaghasználat és mindenekfelett a minőségi hangzás. Működését, vezérlését, illetve szolgáltatásait tekintve maradt bennünk némi hiányérzet, de a meghallgatást követően megértettük a lejátszó valós célját. Az NS-6170 egyértelműen azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek korlátozott az anyagi keretük, de ezért a korrektnek mondható 250 000 Ft-os árért, inkább áldoznak néhány kényelmi funkciót a jobb hangzás oltárán. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy ezt a hangminőséget inkább a 300-400 ezer forintos kategóriától szoktuk meg, ám abban az ársávban szinte minden esetben kapunk néhány digitális bemenetet, vagy éppen CD mechanikát. Amennyiben valaki már rendelkezik egy dedikált DAC-kal, vagy CD-lejátszóval, vagy esetleg a világon semmi szüksége ezekre, akkor az Onkyo NS-6170 egy nagyon jó megoldást nyújthat a minőségi zenehallgatás terén.

 

Onkyo NS-6170 hálózati audio lejátszó

Műszaki adatok

Támogatott fájl formátumok:MP3, FLAC, WAV, Apple Lossless, AIFF, AAC, WMA
Streaming szolgáltatások:AirPlay, TuneIn, Deezer, Spotify, TIDAL, Google ChromeCast
Analóg kimenet:1 pár RCA
Digitális kimenet:optikai és koax
DAC chip:2 db AKM (AK4490 – 768 kHz/32 bit)
Frekvencia-átvitel:4 Hz-70 kHz (192 kHz/24 bit)
Jel-zaj viszony:115 dB (192 kHz/24 bit, LPF 22 kHz, A-Súlyozott, 1 kHz)
Teljes harmonikus torzítás (THD):0,002 % (192 kHz/24 bit, LPF 22 kHz, 1 kHz)
Teljesítményfelvétel:37 watt
Méretek:435 x 100 x 317 mm
Tömeg:4,5 kg
Ár:259 990 Ft

 

Mérleg

+Magas szintű hangminőség

+Rugalmas és egyszerű kezelhetőség

+Flare Connect multiroom rendszer

+Jó megépítés és anyaghasználat

+Jó minőségű távvezérlő

+Dual mono felépítés, minőségi alkatrészek

-Belépő kategóriára emlékeztető külső

-Nincs digitális bemenet

-Javítandó applikáció

-Nincs Bluetooth

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5
Kivitel:4
Kezelhetőség:4.5
Szolgáltatások:3.5
Ár/érték arány:4

Forrás: AV-Online.hu

 

Tovább a termékhez:

Elfogyott

Elfogyott

Hozzászólás